Comertului mondial i se pregateste ceva. SUA si UE vor sa fie parteneri

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 18:17
2009 citiri
Comertului mondial i se pregateste ceva. SUA si UE vor sa fie parteneri
Sursa foto: vyperlook.com

SUA iau in calcul semnarea unui tratat comercial bilateral cu Uniunea Europeana. Pana acum, SUA s-au angajat in relatii comerciale cu mai multe tari, dar presedintele american sustine ca tara pe care o conduce trebuie sa se implice mai mult in sustinerea Europei si, drept urmare, sprijina un nou acord comercial de amploare.

Liderii SUA au avut o intrevedere cu cei din Uniunea Europeana si au stabilit ca sunt gata sa lanseze noi negocieri referitoare la relatii comerciale bilaterale, pentru a stimula cresterea economica si pentru a initia noi locuri de munca, scrie BBC.

Mai mult decat atat, publicatia citata aminteste ca factorii politici au cazut de acord asupra unui grup de lucru comun, care sa descopere modalitati prin care "sa poata fi exploatat potentialul unei cooperari transatlantice".

In acest scop, va fi format un grup care urmeaza sa fie condus de comisarul european pentru comert, Karel de Gucht si de reprezentatul comercial al SUA, Krik Ron.

Declaratia comuna prevede ca, printre atributiile grupului intra "identificarea si evaluarea optiunilor pentru consolidarea relatiilor economice dintre UE si SUA, in special a celor care ar putea stimula cresterea economica si ar putea crea locuri de munca."

Acordul dintre SUA si UE mizeaza pe aproximativ 50% din productia economica mondiala.

Printre subiectele abordate in cadrul intalnirii s-au numarat si problema ajutorului extern, precum si securitatea cibernetica, dar pe ordinea de zi criza din zona euro a fost cea mai dezbatuta.

Dupa intalnire, presedintele american a declarat ca problema a fost "de o importanta uriasa" pentru economia SUA.

"Am comunicat ca Statele Unite sunt gata sa faca tot ce le sta in putinta pentru a contribui la solutionarea acestei probleme (criza zonei euro n.r.)". Liderul de la Casa Alba a mai spus ca va fi dificil de creat noi locuri de munca, daca pietele europene se vor contracta.

De asemenea, Barack Obama sustine ca este interesat de succesul Europei, in conditiile in care SUA poate contribui la acest aspect.

Desi SUA s-au angajat in relatii comerciale cu mai multe tari de pe continentul european, pana acum nu a luat in calcul posibilitatea unor negocieri cu Uniunea Europeana ca ansamblu.

Comertul dintre SUA si UE a crescut, in primele noua luni ale anului, cu 15%, in ciuda incertitudinilor din economia globala.

Schimburile comerciale dintre cele doua parti s-a ridicat la valoarea de aproximativ 3,6 miliarde de dolari/zi, iar investitiile globale au dus la infiinatarea a circa 7,1 milioane de locuri de munca, potrivit datelor biroului comercial al Statelor Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#comert bilaterial sua ue, #comert exterior, #comert bilateral , #Finantare UE