Hollande: BCE sa imprumute statele din zona euro, nu bancile

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 16:45
2023 citiri
Hollande: BCE sa imprumute statele din zona euro, nu bancile

Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa imprumute tarile cu probleme din zona euro prin Mecanismului European de Stabilitate si nu sa le sprijine prin intermediul bancilor comerciale, a declarat candidatul socialist la presedintia Frantei, Francois Hollande.

BCE a ales calea mai scumpa de sustinere a statelor, prin intermediul bancilor, a spus Hollande, favorit pentru castigarea alegerilor, intr-un interviu pentru presa franceza, preluat de Reuters.

Banca centrala imprumuta bancilor comerciale fonduri la dobanda de 1%, iar acestea le pot trece mai departe Spaniei pentru pana la 6% iar Italiei la o dobanda usor mai redusa, a afirmat el.

"BCE ar trebui sa imprumute direct statelor, ceea ce refuza, dar exista o alta varianta. In loc sa imprumute bancilor, ar putea sa imprumute direct ESM", a declarat Hollande pentru BFM TV si RMC radio.

<>Mecanismul European de Stabilitate (ESM) - activ din iulie

Fondul zonei euro pentru tarile cu probleme, ESM, va fi activat in iulie.

Franta a mai cerut in trecut ca predecesorul ESM, facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara, ca primeasca o licenta bancara, astfel incat sa poata imprumuta fonduri de la BCE.

Ideea a fost respinsa insa de BCE si Germania, care sustin ca acordarea unei licente bancare fondurilor de urgenta ar incalca prevederile din Tratatul UE, unde este interzis BCE sa finanteze direct statele.

BCE a contribuit la reducerea presiunii asupra statelor pe pietele financiare, dupa ce a introdus in sistemul bancar lichiditati de peste 1.000 miliarde de euro, fonduri pe care multe institutii de credit le-au folosit pentru achizitia de obligatiuni guvenramentale.

Programul de imprumuturi nelimitate pe perioada de trei ani s-a incheiat in februarie.

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#Francois Hollande BCE, #BCE imprumuturi zona euro, #BCE imprumuturi banci , #Finantare UE