De ce aruncam banii pe fereastra?

Sambata, 07 Februarie 2009, ora 10:42
2056 citiri
De ce aruncam banii pe fereastra?

"Cheltuiti mai putin decat castigati." Pare logic, insa mare majoritate a oamenilor nu respecta acest sfat, dat de analistii financiari americani.

In urma unui studiu, acestia au descoperit motivele pentru care oamenii cheltuiesc mult mai mult decat isi pot permite, bazandu-se in mod excesiv pe cardurile de credit.

Acesta este si unul din motivele principale pentru declansarea crizei economice mondiale, scrie Forbes.

Pe masura ce economia scade, suntem incurajati sa cheltuim mai mult, pentru a asigura lichiditatea. Astfel, chiar daca magazinele sunt pline de tot felul de reduceri, ajungem sa cheltuim chiar mai mult decat inainte, sunt de parere analistii.

De ce avem tendinda sa aruncam banii, desi suntem constienti ca, in realitate, nu dispunem de aceste fonduri? In primul rand pentru ca obtinerea unui card de credit se face prea usor. Criza economica este bazata pe imprumuturile iresponsabile, spun specialistii. Pe langa banii imprumutati efectiv, se adauga dobanzile si taxele cerute de banca, impovarand astfel clientii.

Un alt motiv pentru cheltuielile in exces este faptul ca avem impresia ca viitorul ne este asigurat, pentru depunem bani in fondurile de pensii. Insa nimic nu ne garanteaza ca acele fonduri o sa fie de ajuns pentru toata lumea, avand in vedere ca asa numita generatie "baby boom" (numarul foarte mare de copii nascuti dupa razboiul mondial) se va retrage in curand la pensie, iar aceste fonduri vor fi epuizate rapid.

De asemenea, multi dintre noi nu constientizam cat de mult costa pensionarea. In afara de cheltuielile curente pentru mancare si imbracaminte, cresc foarte mult cele pentru medicamente si ingrijiri medicale, mai ales dupa varsta de 65 de ani.

Nu ne dam seama de iminenta unor achizitii mai mari, cum ar fi nevoia pentru o noua masina. Cand aceste cheltuieli apar, avem tendinta sa platim prea mult, uitand de alte lucruri ce vor necesita un consum ridicat, gen taxele pentru educatia copiilor.

Multe familii au probleme financiare si din cauza faptului ca se bazeaza prea mult pe veniturile partenerului si nu fac depozite pentru "zile negre".

Desi grijile ar trebui sa ne faca sa econimisim, se intampla exact invers, spun analistii americani. Cand avem impresia ca suntem intr-o "gaura neagra", avem tendinta de a apela mult prea des la cardurile de credit, ceea ce doar inrautateste lucrurile.

Chiar si atunci cand incercam sa folosim veniturile in mod util, prin investitii, de cele mai multe ori fugim imediat ce piata da semne de incetinire. Cand bursa a cazut in luna octombrie din anul trecut, majoritatea investitorilor au vandut actiunile pe care le mai aveau si au cheltuit banii. Sau, in cel mai bun caz, i-au plasat in conturi cu dobanzi foarte mici.

In urma acestui studiu, realizat pe consumatorii americani cu varste intre 25 si 70 de ani, specialistii americani au simtit nevoia sa atraga atentia ca singura metoda prin care putem evita inglodarea in datorii si, astfel, adancirea crizei, este schimbarea mentalitatii: trebuie sa incercam sa platim intai din fondurile de care chiar dispunem, apoi sa ne gandim la imprumutul bancar.

 

 

Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Fondul Monetar Internațional a luat în vizor trei dintre cele mai dezvoltate țări din Europa. Avertisment transmis și obiective clare trasate
Italia şi Franţa ar trebui să reducă cheltuielile mai repede decât intenţionează în prezent, pentru a ţine datoriile publice sub control, în timp ce Germania ar trebui să aloce fonduri...
#bani, #cheltuieli, #credit, #economii , #Imprumut bancar