BNR a injectat in piata o suma record

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 15:55
1647 citiri
BNR a injectat in piata o suma record

Bancile au prelungit din nou imprumutul acordat la inceputul acestei luni de BNR, dupa 2 operatiuni repo facute de banca centrala la care au participat 31 banci, in valoare de 15,08 miliarde lei (3,53 miliarde euro), miercuri ajungand la scadenta operatiunea similara de pe 5 octombrie, transmite NewsIn.

Operatiunile de tip repo, la care au participat 31 de banci, s-au realizat la o dobanda egala cu cea de politica monetara, respectiv 8% pe an si cu aceeasi scadenta, vineri, 9 octombrie.

"Au fost doua operatiuni repo facute de banca centrala, la o dobanda de 8%. La prima operatiune au participat 21 de banci care au atras 11 miliarde de lei. Probabil ca a doua operatiune s-a facut pentru unele banci care nu participasera prima data. Este o valoare record, pentru ca in ultima perioada nu am vazut o astfel de suma. Este posibil sa fi fost si alte injectii la fel de mari, dar pe baza bilaterala", a spus un dealer bancar pentru NewsIn.

Pe 5 octombrie, BNR a injectat in piata bancara 11,2 miliarde lei (2,62 miliarde euro) pentru 22 banci, la o dobanda de 8%, cu scadenta pe 7 octombrie, dupa ce, pe 1 octombrie, banca centrala a facut o operatiune repo prin care a injectat 11,97 miliarde lei (2,77 miliarde euro) la aceeasi dobanda, cu scadenta pe 5 octombrie.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,68% pe an, in crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 9,61% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 10,18% pe an, de la nivelul de marti, de 10,11% pe an.

Nivelul dobanzilor interbancare a coborat la aproximativ 8-9% pe an, plasandu-se in continuare peste dobanda de politica monetara, de 8% pe an.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#bnr, #miliarde, #euro, #suma, #banci, #depozite, #dobanzi , #Imprumut