Ce sunt bancnotele "specimen" si ce institutii le folosesc?

Duminica, 25 Octombrie 2009, ora 23:16
3554 citiri
Ce sunt bancnotele "specimen" si ce institutii le folosesc?

Bancnotele inscriptionate "specimen" au aceasta mentiune inscrisa vizibil pe avers si pe revers, pe diagonala, de obicei cu cerneala rosie, fiind folosite de institutii precum bancile centrale sau Interpol pentru informare sau ca referinta in expertize.

"Bancnotele inscriptionate cu mentiunea "specimen" prezinta toate caracteristicile celor autentice, dar nu au putere circulatorie si sunt fara valoare, neputand fi acceptate nicaieri in plati. Mentiunea este inscrisa vizibil pe avers si pe revers, pe diagonala, de obicei cu cerneala rosie", au precizat pentru NewsIn experti in domeniu.

Totodata, specimenele sunt destinate exclusiv spre informare si sunt difuzate, in anumite conditii, de catre bancile centrale de emisiune tuturor celorlalte banci centrale din lume sau altor institutii precum: muzee, edituri specializate ce publica anumite cataloage despre bancnote, Interpol, Europol.

"Cand si unde este cazul, specimenele se folosesc, de catre institutiile autorizate, ca referinta pentru expertize,
daca exista suspiciuni cu privire la autenticitatea unor bancnote", mai spun expertii.

In prezent, imagini ale bancnotelor in circulatie pot fi gasite si pe site-urile bancilor centrale de emisiune, astfel incat cel care doreste sa verifice autenticitatea unei bancnote suspecte poate rapid compara caracteristicile acesteia cu fotografiile aflate pe site, fara a avea la dispozitie un specimen.

Fostul deputat PRM Nati Meir a fost pus sub arest pentru 29 de zile, dupa ce mai multe persoane au depus plangeri pe numele lui pentru inselaciune, procurorii efectuand expertize pentru a stabili provenienta bancnotelor de 500 de euro inscriptionate cu "specimen", gasite in sediul de campanie al lui Meir.

Procurorii arata ca Meir aseza banii in pachete, pe mijlocul fiecarui pachet fiind aplicata o banda alba din hartie, asemanatoare cu cele puse de banci, care acoperea inscriptia "BON POUR UN TOUR. SPECIMEN".

Mai mult, pentru a-si convinge victimele, Meir le chema la sediul de campanie, unde le arata un rucsac plin cu bancnote false de 500 de euro, spunandu-le ca are de unde sa plateasca imprumutul convenit.

Anchetatorii continua cercetarile in cazul lui Nati Meir, pentru a stabili de unde provin banii pe care era inscriptionat cuvantul "specimen",dar si pentru a-i identifica pe eventualii complici ai acestuia, se arata in referatul procurorilor trimis la instanta pentru emiterea mandatului de arestare.

Prejudiciul produs de fostul candidat la presedintie este de 1.416.845 de lei, din acesta 1.293.600 de lei reprezentand banii dati ca imprumut, iar restul de 123.245 de lei, comisioanele primite pentru presupusele contracte de imprumut, noteaza procurorii intr-un referat.

Conform referatului procurorilor, pe 13 septembrie, Nati Meir i-a dat lui Marius Dumitru (n.r.- impresarul lui Adi Minune) 100 de bancnote de 500 de euro, plata partiala pentru prestarea unor servicii artistice de catre Adi Minune.

Marius Dumitru a deschis plicul cu bani in prezenta fostului deputat, desi Meir il pusese sa semneze o "intelegere", prin care il obliga sa nu deschida plicul mai devreme de 20 septembrie, in caz contrar fiind obligat sa-i plateasca lui Meir 50.000 de euro. Impresarul lui Adrian Minune si-a dat seama ca banii nu pot fi folositi, refuzand sa-i primeasca.

"In aceste conditii, inculpatul (n.r. -Nati Meir) i-a solicitat sa revina in cateva zile, cand i-a remis o fila CEC pentru aceeasi suma, instrument cu care partea vatamata s-a prezentat la o unitate bancara, afland ca e incorect completat", sustin procurorii in referat.

In 9 octombrie Nati Meir i-a dat unui om de afaceri, Ilie Silvian Filoti, 258.000 de euro, in 496 de bancnote de 500 de euro, pe care scria "specimen", ca imprumut.

Omul de afaceri craiovean Ilie Silvian Filoti le-a spus anchetatorilor ca a incheiat cu Nati Meir un contract de imprumut cu garantie imobiliara, Meir promitandu-i acestuia ca il un imprumuta cu 942.875 de euro. Filoti a declarat la intrarea in Parchet ca Meir ii promisese ca va obtine creditul de la o banca americana.

Pentru imprumutul in bani falsi, Nati Meir a cerut un comision de 70.544 de lei, bani virati de Filoti in contul firmei fostului deputat. Mai mult, fostul candidat la presedintie nu i-a permis lui Silvian Filoti sa deschida plicul in care se afla prima transa a imprumutului, acesta observand abia acasa ca a primit bani falsi, se mai arata in referatul procurorilor.

Cea de-a treia persoana care a facut plangere impotriva fostului deputat este Stefan Ilinca. Acesta, spun anchetatorii, a virat in contul firmei lui Nati Meir 52.701 de lei, reprezentand comisionul pentru acordarea unui credit de 600.000 de euro, pe care, daca l-ar fi primit, ar fi fost in bani falsi.

Nati Meir se apara sustinand ca a primit 700.000 de euro de la un prieten, Daahn Meir, care ar fi fost victima unei inselaciuni, acesta depunand chiar o plangere la IGPR. Ipoteza lui Meir nu este confirmata de anchetatori, care spun ca nu exista o astfel de plangere la politie.

Curtea de Apel Bucuresti va judeca, marti, 27 octombrie, recursul lui Nati Meir impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti de arestare preventiva pentru 29 de zile sub acuzatia de inselaciune.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#bancnote, #specimen, #bani , #Imprumut