Creditele, acordate in functie de fata

Sambata, 07 Martie 2009, ora 14:58
1383 citiri
Creditele, acordate in functie de fata

Stiinta evolueaza prin incercari si greseli. Succesele sunt anuntate cu surle si trambite, in timp ce erorile sunt privite cu rusine de generatiile ce urmeaza, fiind incuiate intr-o camera veche si de cele mai multe ori, ele raman acolo.

Craniologia, frenologia si eugenia, altadata domenii respectabile de cercetare, apar din cand in cand in actualitate, insa putini oameni la acorda atentie, noteaza publicatia britanica The Economist.

Un alt asemenea domeniu, insa, a "evadat" recent, incercand acum sa se reabiliteze. Ani de zile, fizionomia, ideea ca figura unei persoane poate reflecta caracterul acesteia, a fost privita cu dispret si retinere, iar acum ea pare sa revina in tendinte.

Fara indoiala, aparentele sunt importante. Femeile, spre exemplu, judeca barbatii in functie de figurile lor. Nivelul de testosteron este reflectat pe fata, iar cei care sunt priviti ca potentiale aventuri de o noapte si cei care sunt considerati posibili viitori soti sunt catalogati, in mare parte, in baza trasaturilor fetei.

Intr-un mod asemanator, figura unui barbat tradeaza agresivitatea ascunsa si chiar priceperea lui la afaceri. Frumusetea figurii, in cazul oricaruia dintre cele doua sexe, este asociata si cu un nivel ridicat al venitului.

Cel mai recent studiu, insa, abordeaza aspectul moral. Pentru Jefferson Duarte, cercetator in cadrul Universitatii Rice din Houston, Texas, si colegii sai, una dintre cele mai graitoare trasaturi ale unei persoane, credibilitatea, poate si ea fi "citita" pe figura.

Cercetarea doctorului Duarte a fost facilitata de Internet. Inainte, daca cineva dorea sa imprumute bani, trebuia fie sa faca o vizita la banca, fie sa apeleze la un prieten sau o ruda. Acum insa, este posibila incheierea directa de afaceri cu un strain, folosindu-se site-uri intermediare pentru imprumuturi.

Cei care doresc sa primeasca imprumuturi trebuie sa isi prezinte situatia financiara, antecedentele in domeniul creditelor, al locurilor de munca si educatia. Adeseori, desi nu este necesar, aplicantii posteaza si poze ce-i infatiseaza.

In acest fel, este posibila evaluarea efectelor infatisarii asupra rezultatelor finale. Procedeul propriu-zis consta intr-o licitatie deschisa, prin intermediul careia toate ofertele, acceptarile si respingerile sunt pe domeniul public.

Echipa de cercetatori a recrutat 25 de persoane inscrise pe un site si le-a insarcinat cu evaluarea fotografiilor aplicantilor la imprumuturi de pe site-ul Prosper.com.

Li s-a cerut in mod deosebit sa aiba in vedere si sa noteze, pe o scara de la unu la cinci, cat de demne de incredere pareau acele persoane, precum si sa estimeze probabilitatea ca ele sa achite un posibil imprumut de 100 dolari.

De asemenea, li s-a cerut sa realizeze si alte evaluari, in functie de sexul, varsta, atractivitatea si greutatea corporala a candidatilor. Cele 25 de rezultate pentru fiecare fotografie au fost apoi analizate.

Prima lor descoperire a constat in faptul ca evaluarea masurii in care oamenii sunt de incredere si probabilitatea ca ei sa achite imprumuturile a fost, intr-adevar, corelata cu informatiile despre experienta anterioara in domeniul creditelor.

Acest aspect a ramas important chiar si atunci cand alte variabile, de la frumusete pana la rasa si obezitate, erau modificate statistic. Fizionomia schimbatoare, se pare, era independenta de aceste elemente.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#acordare, #credite, #imprumuturi , #Imprumut