De ce nu reduce BNR dobanda de politica monetara?

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 08:50
1483 citiri
De ce nu reduce BNR dobanda de politica monetara?

Banca Nationala este pusa de criza politica intr-o situatie dificila. Nu poate reduce in continuare dobanda de politica monetara pentru a incuraja creditarea, masura necesara redresarii economiei, deoarece trebuie sa mentina leul protejat de scandalurile clasei politice.

Caderea Guvernului si scandalurilor politice limiteaza marja de lucru a BNR cu dobanda de politica monetara, importanta pentru redresarea economiei, afirma "Wall Street Journal" intr-un articol aparut ieri.

Cursul se mentine pentru ca BNR intervine in piata, cumparand masiv lei, si pentru ca dobanda de politica monetara din tara noastra, situata la nivelul de 8%, este una dintre cele mai ridicate din Europa.

Implicatiile acestui nivel al dobanzilor sunt ca cele utilizate de banci sunt si ele ridicate, iar costurile creditarii mari.

Analistul Ilie Serbanescu spune ca BNR nu prea mai poate ajuta la crearea de locuri de munca in Romania.

"Marile banci din Romania sunt straine si nu au nici un interes sa ieftineasca creditele chiar daca BNR reduce dobanda de politica monetara", ne-a declarat el.

"Iar bancile iau in calcul dobanda de politica monetara atunci cand se imprumuta la BNR. Deocamdata au insa bani si nu fac asta", a continuat el. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#bnr, #curs, #dobanda, #leu, #monetara, #politica , #Imprumut