Finantele au imprumutat peste 930 milioane lei prin certificate la opt luni

Luni, 03 Septembrie 2012, ora 17:34
3039 citiri
Finantele au imprumutat peste 930 milioane lei prin certificate la opt luni

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 931,1 milioane lei prin certificate cu scadenta la opt luni, peste valoarea indicativa, la un randament mediu de 6,11% pe an, in crestere de la 5,91% platit la operatiunea din luna august.

Randamentul maxim acceptat a fost de 6,15%.

Valoarea indicativa a operatiunii fost de 700 milioane lei, iar bancile au subscris titluri de 1,56 miliarde lei.

In luna septembrie, Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 3,3 miliarde lei de pe piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma atrasa in august.

La precedenta licitatie pentru astfel de certificate, din 16 august, Finantele au imprumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 5,91% pe an si maxim tot de 6,15%.

Ulterior, Ministerul Finantelor a respins ofertele la doua licitatii pentru certificate la un an si obligatiuni pe trei ani si cinci luni.

Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei.

Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 2,5 mld. de lei de la banci

Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.

Astfel, in luna august Finantele au finalizat cu succes doar doua din cele cinci licitatii programate, iar in celelalte trei cazuri au respins ofertele bancilor considerand randamentele cerute prea mari.

Secretarul de stat in MFP Enache Jiru a afirmat, saptamana trecuta, ca Ministerul Finantelor Publice vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro pe piete externe in urmatoarele doua luni.

Randamentele obligatiunilor Romaniei de pe pietele externe, la minime record

Ministerul Finantelor a atras in acest an 39,86 miliarde lei piata locala. La aceasta suma se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Ministerul Finantelor imprumut banci, #Ministerul Finantelor imprumut certificate, #Ministerul Finantelor vanzare obligatiuni , #Imprumut