Predoiu: Termenul pentru atragerea imprumutului de la BM, prea scurt

Marti, 09 Februarie 2010, ora 09:19
1286 citiri
Predoiu: Termenul pentru atragerea imprumutului de la BM, prea scurt

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat luni, la Cluj, ca in opinia sa termenul acordat pentru absorbtia imprumutului de 110 milioane de euro de la Banca Mondiala a fost prea scurt si da vina pe birocratie pentru ineficienta atragerii banilor.

Banca Mondiala a fost de acord in 2006 sa imprumute Ministerului Justitiei 110 milioane de euro pentru reabilitarea sau construirea unor noi sali de judecata si pentru anumite proiecte care tin de reformarea sistemului, insa, potrivit reprezentantului Bancii Mondiale, Ruxandra Costache, ministerul a reusit sa cheltuie din suma doar 3%, iar acordul de imprumut expira in 2011.

"Daca, cel putin in opinia mea, daca ne uitam la cuantumul imprumutului si perioada extrem de scurta in care aceste proceduri trebuiau indeplinite, in opinia mea termenul a fost mult prea scurt stabilit de la bun inceput, fata de volumul finantarii si fata de complexitatea actelor normative care impuneau anumite proceduri", a spus Predoiu, care a recunoscut ca, in 2008, proiectul era in impas.

Ministrul sustine ca in momentul in care a preluat mandatul a facut din program o prioritate si a reusit sa aduca gradul de absorbtie la 9%, dand vina pe birocratia din Romania si de la Banca Mondiala pentru procentul scazut de cheltuire a imprumutului.

"Cel putin la momentul 2008 cand am preluat mandatul la minister si cand am facut din acest program o prioritate, atragerile erau inacceptabil de scazute. Se atrasese la momentul acela 0,1%, iar acum, daca nu ma insel, e 9%. Multe cauze se datoreaza procedurilor care sunt extrem de complicate de licitatie si de selectie a documentelor si de stablirea unor studii si a unor indicatori tehnico-economici.

Este un proces extrem de complex menit sa asigure si garantiile necesare pentru respectarea criteriilor de impartialitate si transparenta in selectarea unei oferte. Pe de alta parte, acelasi proces e replicat si la nivelul administratiei Bancii Mondiale.

In acest an 2010 si in 2011 sunt foarte multe proiecte care ajung la maturitate. Majoritatea, cu exceptia a doua cazuri, sunt prevazute sa se incheie in limita imprumutului - nu uitati ca nu tot imprumutul e directionat spre lucrari logistice.

Pentru cele doua obiective care ar depasi termenul, sunt doua variante pe care le-am discutat cu Banca Mondiala. Pe de o parte prelungirea termenului sau o inlocuire a imprumutului cu o contributie bugetara", a mai spus ministrul.

Catalin Predoiu sustine ca este vorba de "o birocratie enorma" in primii ani de la contractarea imprumutului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#predoiu, # termen, # atragere, # imprumut , #Imprumut