Primaria Timisoara imprumuta 25 de milioane de euro de la Banca Mondiala

Marti, 04 Martie 2014, ora 17:17
2409 citiri
Primaria Timisoara imprumuta 25 de milioane de euro de la Banca Mondiala

International Finance Corporation, divizie a Bancii Mondiale, acorda Primariei Timisoara un credit de 112 milioane de lei, respectiv aproximativ 25 de milioane de euro, pentru a sustine dezvoltarea infrastructurii municipale si sociale.

Acordul a fost semnat, marti, de directorul IFC pentru Europa si Asia Centrala, Tomasz Telma, si primarul Timisoarei, Nicolae Robu, la sediul Bancii Mondiale de la Bucuresti.

Imprumutul acordat de IFC va fi folosit pentru cofinantarea proiectelor implementate cu ajutorul banilor europeni, printre care se numara imbunatatiri in sectoare precum transport, termoficare, reinnoire urbana si infrastructura sociala.

Potrivit reprezentantilor IFC, dobanda acestui imprumut depinde de anumiti factori determinati ai pietei bancare la momentul tragerii banilor.

"O buna parte din aceste proiecte necesita bani foarte multi, pe care bugetul local nu ii poate asigura. Primaria Timisoara gestioneaza 24 de proiecte cu finantare europeana, din care 20 in curs de implementare, iar patru vor fi demarate in perioada urmatoare. Implementarea unui numar atat de mare de proiecte necesita un cash-flow care sa permita plati prompte pentru firme. Pana acum ne-am descurcat cu bugetul local. Timisoara a atins recordul de a absorbi in 2013 o suma de aproape 60 de milioane de euro, fonduri europene aduse efectiv', a spus primarul Nicolae Robu.

Banii din acest imprumut vor fi folositi pentru implementarea a 17 proiecte cu fonduri europene, a adaugat el.

"In 2014, nevoile sunt si mai mari, pentru ca alte proiecte au ajuns si ele in implementare. Ne-ar fi fost foarte greu sa asiguram acel cash-flow doar din veniturile municipalitatii, asa ca am inceput negocieri cu expertii IFC pentru un credit. Dupa analize temeinice, iata ca am ajuns la momentul semnarii acestui contract in valoare de circa 25 de milioane de euro. Vom folosi acesti bani pentru a sustine rularea a 17 proiecte cu finantare europeana', a precizat Robu.

Acesta este al doilea imprumut acordat de IFC pentru a sustine, impreuna cu Uniunea Europeana, investitiile in infrastructura locala din Romania.

Anul trecut, IFC a acordat un imprumut in valoare de 34 de milioane de lei (aproximativ 7,6 milioane de euro) Primariei Botosani, in vederea imbunatatirii eficientei energetice a sistemului municipal de termoficare.

"IFC si Uniunea Europeana colaboreaza in Romania pentru a sustine dezvoltarea infrastructurii municipale', a subliniat directorul IFC pentru Europa si Asia Centrala, Tomasz Telma.

"Drept consecinta, Timisoara va beneficia de o poluare a aerului redusa, de mai multa siguranta si mobilitate, de servicii sociale mai bune, in timp ce intreprinderile locale vor beneficia de imbunatatiri in ceea ce priveste infrastructura si serviciile oferite de municipalitate', a sustinut el.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#imprumut banca mondiala, #primaria Timisoara imprumut, #dezvolatare infrastructura Timisoara , #Imprumut