Randamentul titlurilor de stat, in scadere: Finantele au imprumut aproape un mld. de lei

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 18:05
3521 citiri
Randamentul titlurilor de stat, in scadere: Finantele au imprumut aproape un mld. de lei

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 978,4 milioane lei prin titluri la un an, peste valoarea indicativa, la un randament de 5,95%, sub cel acceptat la inceputul lunii septembrie pentru titluri cu aceeasi scadenta, de 6,07%.

Oferta totala a bancilor a fost de 1,9 miliarde de lei, de peste doua ori mai mare decat valoarea programata, de 800 milioane lei.

La inceputul lunii septembrie, Ministerul Finantelor a atras 600 milioane lei, prin emitere de obligatiuni cu scadenta la un an, la un randament de 6,07%.

Statul roman a imprumutat 600 milioane lei prin vanzare de certificate

Pentru luna septembrie, Ministerul Finantelor a planificat licitatii de 3,3 miliarde lei din piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma cu care s-a imprumutat in luna august.

Luna trecuta, Finantele au reusit sa atraga doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunilor politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii, rezultat al plafonarii sumelor din operatiunile repo.

In primele cinci operatiuni din aceasta luna, administratorii datoriei publice au atras de 4,34 miliarde lei, iar ultima licitatie este planificata pentru joi, cand Finantele scot la vanzare titluri pe patru ani, cu o valoare indicativa de 200 milioane lei.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 43,27 miliarde lei din piata locala.

La aceasta suma se mai adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#MFP imprumut banci, #MFP emitere titluri, #statul roman imprumut banci, #MFP emitere obligatiuni , #Imprumut