Rata dobanzii pentru imprumutul in valuta este de 8%

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 13:12
2845 citiri
Rata dobanzii pentru imprumutul in valuta este de 8%

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa permita din acest an firmelor sa deduca din impozitul pe profit cheltuielile pentru creditele luate direct sau indirect in limita unei rate a dobanzii de 8%, fata de 7% pana in prezent, pentru sustinerea mediului de afaceri, potrivit unui proiect de HG.

"Pentru determinarea profitului impozabil incepand cu anul fiscal 2009, nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta este de 8%", se arata in proiectul de Hotarare de Guvern, publicat pe pagina de internet a MFP.

Finantele isi motiveaza intentia prin aceea ca, in contextul ultimelor evolutii ale economiei nationale si pentru a sustine mediul de afaceri, este necesara extinderea deductibilitatii dobanzilor la imprumuturile obtinute direct sau indirect de la entitati, altele decat banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, expres mentionate, si cele care sunt garantate de stat, cele aferente imprumuturilor obtinute de la institutiile de credit romane sau straine, institutiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii, precum si cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata.

Ca urmare, firmele vor plati o contributie mai mica la bugetul de stat, ceea ce va determina o scadere a veniturilor bugetare cu 0,01% din PIB, in 2009 si 2010. Astfel, incasarile din impozitul pe profit ar urma sa se reduca cu 82,46 milioane lei in 2009 si cu 89,80 milioane lei in 2010.

Tot in nota de fundamentare a masurii se arata ca influentele pozitive vor tine de stimularea economisirii private si orientarea fondurilor rezultate pentru finantarea afacerilor.

In primele doua luni din acest an, incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 13,4% (308,2 milioane lei) fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 1,99 miliarde lei, diminuandu-si ponderea in PIB la 0,37%, de la 0,46% din PIB in primele doua luni din 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#rata, #dobanzi, #imprumut, #profit, #impozit, #venituri, #buget , #Imprumut