RMCB va imprumuta 700 milioane dolari pentru mina de la Rosia Montana

Joi, 08 Septembrie 2011, ora 16:17
1705 citiri
RMCB va imprumuta 700 milioane dolari pentru mina de la Rosia Montana

Rosia Montana Gold Corporation (RMCG) va imprumuta circa doua treimi din suma necesara constructiei minei de la Rosia Montana, respectiv 700 milioane dolari, de la un consortiu international de banci, condus de Royal Bank of Scotland, a declarat joi directorul tehnic al companiei, Cecilia Szentesy, informeaza NewsIn.

Valoarea totala a investitiilor pentru proiectul de la Rosia Montana se ridica la 1,7 miliarde dolari, potrivit datelor furnizate de reprezentantul RMCG.

"Pana in prezent s-au cheltuit 470 milioane dolari, iar investitia pentru construirea minei si echipamente va ajunge la 850 milioane dolari. La acestea se vor adauga 145 milioane dolari anual, reprezentand cheltuielile de operare", a explicat directorul tehnic.

RMGC este dispusa la discutii cu statul roman privind proiectul Rosia Montana, a mai spus Szentesy. "Suntem dispusi la orice fel de discutii cu partenerul nostru, care este statul roman, privind proiectul Rosia Montana, care este unul competitiv, pentru ca 56% din beneficii raman in tara. Daca facem o comparatie cu veniturile aduse statului, in alte state europene, cum sunt cele din Europa de Vest, acest nivel al veniturilor care raman in tara este similar", a precizat ea.

Cecilia Szentesy a mai spus ca, "daca lucrurile decurg conform planului", primul lingou de aur va fi turnat la Rosia Montana in 2014.

Aceasta a adaugat ca exista patru zone mineralizate cu continut ridicat de aur. Astfel, potrivit estimarilor companiei, rezervele de aur in situ de la Rosia Montana se ridica la 314 tone de aur si 1.500 de tone de argint.

"In timpul procesului de exploatare, se pierde cam 20%, astfel ca randamentul proiectului este de 80%, respectiv 245 tone de aur si 900 de argint, valoarea zacamantului fiind estimata la 7,5 miliarde dolari, la pretul de 900 de dolari uncia. (...) Peste 56% din veniturile generate de acest proiect raman in economia romaneasca", a adaugat Cecilia Szentesy.

La bugetul de stat vor ajunge 1,8 miliarde dolari, iar in economie 2,4 milarde dolari sub forma de alte servicii, materiale si salarii, potrivit reprezentantului RMCG.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Claudiu Stafie, a declarat joi ca Ministerul Economiei isi doreste exploatatia de la Rosia Montana, insa totul depinde de obtinerea autorizatiei de mediu.

"Ministerul Economiei isi doreste exploatatia de la Rosia Montana, dar problema proiectului este la Ministerul Mediului. Compania care doreste sa exploateze trebuie sa obtina autorizatia de la mediu, abia atunci vom putea discuta despre exploatatia in sine", a explicat secretarul de stat.

La randul sau, directorul Directiei Resurse Minerale din cadrul MECMA, Mihai Gaman, a declarat ca statul nu are capacitatea de a dezvolta un proiect minier de genul celui de la Rosia Montana, deoarece trebuie creata o companie.

"Statul nu are capacitatea de a investi intr-un astfel de proiect pentru ca ar trebui sa se infiinteze o companie de stat separata. Statul nu isi permite o astfel de companie", a precizat Gaman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#rosia montana, #aur, #constructie mina rosia montana, #proiect minier , #Imprumut