Romania primeste doua miliarde de euro de la BERD. Cum vor fi folositi banii

Miercuri, 18 Iunie 2014, ora 08:35
2717 citiri
Romania primeste doua miliarde de euro de la BERD. Cum vor fi folositi banii

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), parte a Bancii Mondiale, acorda Romaniei doua imprumuturi in valoare de 1 miliard euro, din care 750 milioane euro pentru politici de dezvoltare, iar 250 milioane euro pentru sustinerea proiectului de reforma a sectorului sanitar.

Cele doua acorduri de imprumut au fost semnate marti de ministrul Finantelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, si Elisabetta Capannelli, manager de tara Biroul Bancii Mondiale din Romania.

"Cele doua imprumuturi se circumscriu noii strategii de parteneriat de tara pentru Romania a Bancii Mondiale, potrivit careia banca urmeaza sa acorde Romaniei, in perioada 2014 - 2017, asistenta financiara de pana la 1 miliard euro anual in vederea indeplinirii obiectivelor de dezvoltare pe termen lung, in conformitate cu Programul de convergenta si Programul national de reforma, precum si in vederea dezvoltarii capacitatii de a aborda aspecte institutionale si sociale necesare pentru atingerea standardelor UE", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Creditul de 750 milioane euro, acordat in vederea eficientizarii finantelor publice

Potrivit sursei citate, creditul de 750 milioane euro este primul din cadrul primei serii de imprumuturi programatice pentru politici de dezvoltare (DPL) ce va fi acordata Romaniei de catre banca, in perioada 2014-2015, in vederea eficientizarii finantelor publice si cresterii economice.

"Masurile de reforma asociate primei serii DPL se refera, in principal, la intarirea managementului datoriei publice, a eficientei cheltuielilor publice, cresterea eficientei managementului si performantelor intreprinderilor de stat si imbunatatirea functionarii pietei de energie si a pietei de capital, precum si masuri privind cadastrul si publicitatea imobiliara. Sumele imprumutului vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice guvernamentale, conform legislatiei privind datoria publica", precizeaza MFP.

Imprumutul de 250 milioane euro este destinat sustinerii proiectului privind imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului sanitar si vizeaza in principal: eficientizarea serviciilor prestate in spitale, intarirea asistentei medicale in ambulatoriu si mutarea centrului de greutate a serviciilor medicale catre acestea, dezvoltarea unor centre multifunctionale de sanatate in zonele slab deservite si a unor servicii de ingrijiri paliative, precum si alocarea mai eficienta a resurselor in vederea asigurarii sustenabilitatii financiare a sectorului. Proiectul va fi realizat de Ministerul Sanatatii si are o perioada de implementare de 6 ani.

Ambele imprumuturi sunt acordate pe o perioada de 18 ani, la o dobanda egala cu rata dobanzii EURIBOR la 6 luni + o marja variabila (marja indicativa actuala este de 0,47%, aceasta fiind modificata de Banca la fiecare 6 luni), fiecare dintre acestea urmand a fi rambursate intr-o singura transa in 2032 (imprumutul de 250 milioane euro la 1 martie 2032, iar cel de 750 milioane euro la 15 mai 2032).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#imprumut banca mondiala, #politici dezvoltare, #reforma sanitara , #Imprumut