Totul despre creditul in familie sau intre prieteni

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 09:42
1310 citiri
Totul despre creditul in familie sau intre prieteni

Bancile, mai ales cele de pe piata romaneasca, au strans baierele pungii si acorda credite din ce in ce mai greu, crescand dobanda peste limita bunului simt. In plina criza, multi au nevoie imediata de bani si atunci ce sa faca? O solutie la care se recurge in mod frecvent este imprumutul de la un membru al familiei sau un prieten.

Astfel traditionalele institutii de credit sunt scoase din ecuatie, la fel si dobanzile lor exagerate. Evident pentru a fi reciproc avantajos, creditul in familie sau intre prieteni presupune si el o dobanda sau alte favoruri, insa mult mai putin impovaratoare.

Poate ca vrei sa-ti ajuti copilul sa-si ia o casa sau un frate sa-si achite un credit la care banca i-a crescut brusc rata ori un prieten care a ramas fara loc de munca. Este o initiativa laudabila, insa fii atent inainte sa le dai banii ceruti.

CNN ofera cateva sfaturi legate de aspectele care trebuie luate in calcul atunci cand ti se cere un astfel de imprumut.

Potrivit unui sondaj al Money Magazine, realizat in SUA, 43% dintre cei intervievati care imprumutasera bani in familie sau la prieteni nu-si primisera inapoi intreaga suma, iar 27% nu au vazut nici macar un cent. Ca sa eviti asemenea probleme, trebuie sa fii precaut inainte de a acorda imprumutul.

Atunci cand oferi un credit in familie trebuie sa te asiguri ca, daca ajungi sa te certi cu debitorul din cauza banilor, relatia respectiva nu e una foarte pretioasa pentru tine si nu merita sa o distrugi astfel. Evident acest unghi al problemei depinde de fiecare dintre noi si nu exista sfaturi de urmat.

Alt aspect important este cel pur financiar. Trebuie sa-ti faci un calcul si sa vezi daca iti poti permite sa pierzi acei bani, in cazul in care nu-ti vor mai fi returnati de catre ruda/prietenul cu probleme.

In primul rand, asigura-te ca acest imprumut nu iti va afecta banii pusi deoparte pentru pensie.

Apoi, nu te juca de-a bancherul daca pentru asta e nevoie sa iei tu insuti un credit sau sa-ti vinzi lucrurile din casa, de care chiar aveai nevoie.

Chiar daca iti poti permite sa imprumuti banii respectivi, vezi sa fie si sotul sau sotia de acord. Pot aparea adevarate drame daca vrei sa-ti ajuti o ruda pe care consorta nu o poate inghiti.

Daca-i dai un credit copilului tau, atunci asigura-te ca fratii lui nu se supara. Nu vrei sa starnesti gelozia fraterna. In plus, daca-i dai unuia un imprumut substantial, nu va mai ramane mare lucru pentru ceilalti cand/daca au si ei nevoie si ai putea fi suspectat de favoritism.

Pe de alta parte, trebuie sa te asiguri ca debitorul poate si vrea sa iti dea banii inapoi. Probabil stii deja daca persoana respectiva e de incredere si cam ce venituri are, dar trebuie sa ceri informatii si despre tracutul in materie de imprumuturi personale sau chiar de la banca. Daca e genul de om care nu isi platea niciodata rata la timp, mai bine nu te complici.

Consultantul financiar Burt Hutchinson a declarat pentru CNN ca cel mai bine ar fi sa ceri un scadentar in care sa fie trecuta fiecare rata si data la care trebuie rambursata. Daca nu vrea sa faca asta, atunci e clar ca persoana nu e serioasa. Nu te lasa influentat emotional de argumente de genul "nu e nevoie de asa ceva intre noi. Doar ma stii".

In orice caz nu te lasa pacalit de sentimentul de vina. Daca crezi ca nu merita riscul, spune-i ca nu poti sa-i dai banii, dar poate il ajuti altcumva. De exemplu, stand cu copiii atunci cand el e nevoit sa stea mai mult la serviciu, ca doar orele suplimentare inseamna un venit in plus.

Inca ceva: De la inceput sa fie clara dobanda pe care i-o ceri. Cel mai sigur in aceste cazuri este sa scrieti totul pe hartie. Chiar daca nu autentificati contractul, el trebuie sa existe si sa poata fi aratat. In plus, desi neoficial, un astfel de document face intelegerea sa para o afacere serioasa. Cel mai bine, la semnare ar trebui sa fie prezent si un martor, pe care amandoi il cunoasteti si respectati.

Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#credit, # imprumut, # rate, # dobanzi , #Imprumut