Volumul creditului lombard acordat bancilor de BNR s-a redus puternic in martie

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 14:23
1602 citiri
Volumul creditului lombard acordat bancilor de BNR s-a redus puternic in martie

BNR a imprumutat bancile cu 16 miliarde lei in martie, prin facilitatea de credit (lombard), suma in scadere puternica fata de lunile anterioare, insa bancile au sporit semnificativ nivelul depozitelor constituite la banca centrala, la aproape 10 miliarde lei, arata datele BNR.

Astfel, bancile s-au imprumutat in martie de 16,002 miliarde lei de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) prin facilitatea de credit (sau credit lombard), suma de aproape 2,5 ori mai mica fata de luna anterioara, cand BNR a imprumutat bancile cu 38,63 miliarde lei.

In schimb, bancile au preferat sa apeleze la facilitatea de depozit a BNR, prin care au plasat 9,92 miliarde lei in depozite la banca centrala la o dobanda de 6%, suma de aproape cinci ori mai mare fata de cea din februarie, de doar 2 miliarde lei.

Facilitatea permanenta de credit pusa la dispozitie de BNR poate fi accesata in prezent la o rata a dobanzii anuale de 14% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi.

In primele trei luni din 2009, BNR a imprumutat bancile prin facilitatea lombard cu 86,14 miliarde lei, suma apropiata celei din ultimul trimestru din 2008, in timp ce volumul depozitelor constituite de banci prin facilitatea speciala a bancii centrale s-au ridicat la 18,6 miliarde lei.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci incepand cu ultimele trei luni din 2008, cand bancile au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.

Institutiile de credit din Romania au apelat mai mult la acest imprumut de ultima instanta, in conditiile lipsei de incredere din piata, care determina raspandirea inegala a lichiditatii si costuri mai mari pentru atragerea acesteia.

In octombrie, dobanzile din piata interbancara au urcat accelerat, depasind, in unele cazuri, 100%. Guvernatorul BNR a vorbit despre un "atac asupra leului". Ulterior, desi dobanzile de tip overnight au revenit in apropierea dobanzii de politica monetara, piata interbancara nu a revenit la parametri normali in cazul scadentelor mai mari, pentru care tranzactiile sunt foarte putine, potrivit dealerilor.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#volum, # credit, # lombard, # depozite, # dobanzi, # bnr , #Imprumut