Batalia pentru IMM-uri. Bancile se intrec in lansarea unor credite cat mai "dedicate"

Luni, 17 Iunie 2013, ora 15:42
3662 citiri
Batalia pentru IMM-uri. Bancile se intrec in lansarea unor credite cat mai "dedicate"
IMM-urile pot lua credite de pana la 1.875.euro, cu garantii europene

IMM-urile sunt din ce in ce mai atractive pentru banci si pentru institutiile financiare, care concep credite "preferentiale" sau produse financiare dedicate.

Potentialul IMM-urilor este atractiv pentru banci, in conditiile in care in Romania 90% dintre companii sunt intreprinderi mici si mijlocii si 70% din soldul creditelor acordate companiilor, respectiv 85 de miliarde, sunt directionate catre acest segment.

Unul dintre cei mai recenti jucatori interesati de cresterea intreprinderilor mici si mijlocii este Unicredit Tiriac Bank, care se alatura BCR si Raiffeisen in finantarea IMM-urilor prin programul JEREMIE.

Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE) este o initiativa comunitara care urmareste cresterea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare finantate din fondurile structurale administrata de Fondul European de Investitii.

Credite garantate de minim un an si maxim sase

Reprezentantii Unicredit Tiriac Bank au anuntat ca banca a finantat IMM-urile cu 25 milioane euro prin programul JEREMIE. Pana in prezent aproximativ 100 de intreprinderi mici si mijlocii au beneficiat de acest produsul financiar, valoarea medie a imprumuturilor fiind de aproximativ 280.000 euro.

Cele mai multe IMM-uri care au solicitat si au primit imprumuturi activeaza in domenii precum comertul en-gros, retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc.

BCR si Raiffeisen, alte doua banci cu credite garantate european

In afara de Unicredit Tiriac Bank, pe piata locala credite preferentiale garantate JEREMIE pentru intreprinderile mici si mijlocii mai sunt acordate de Raiffeisen si BCR.

Raiffeisen pune la dispozitia IMM-urilor 35 milioane euro pentru finantarea investitiilor si a capitalului de lucru, in conditii preferentiale datorita acordului incheiat de Raiffeisen Bank cu Fondul European de Investitii, sub umbrela initiativei JEREMIE.

BCR a inceput sa acorde credite cu garantii europene in 2011, cand avea un plafon total disponibil de 212,5 milioane de euro. La fel ca in cazul creditelor date de Raiffeisen si Unicredit, si la BCR cand garantia aferenta este gratuita, pusa la dispozitie de Fondul European de Investitii, si reprezinta 80% din imprumut.

Asigurari speciale de la Coface si Omniasig

Alte institutii financiare care s-au "grabit" sa sara in ajutorul IMM-urilor, au fost Coface si Omniasig. Cele doua companii au lansat anul acesta doua produse similare, care au ca scop asigurarea creditelor contractate de IMM-uri.

Asigurarea de Credit Comercial SMART, lansata de Coface, asigura riscul de neincasare a creantelor. Costul acestei asigurari de credit variaza intre 3.500 si 15.000 de euro pe an.

Reprezentantii grupului Coface si-au stabilit ca tinta pentru SMART companiile cu o cifra de faceri intre 3 milioane si 20 milioane de lei, dar fara a exista o valoare maxima a creditului care sa fie asigurata.

De exemplu, pentru o companie care estimeaza ca va realiza o cifra de afaceri de trei milioane de lei, cu plata la termen, prima de asigurare variaza intre 3.500 si 4.300 de euro, intr-un an de zile, in functie de atingerea acestei cifre pe parcurusul periaodei de asigurare. Clientul va beneficia de plata in patru rate.

Omniasig "copiaza" Coface

La trei zile dupa ce firma Coface a lansat Asigurarea de Credit Comercial SMART pentru IMM-uri, Omniasig anunta, pe 22 martie, anul acesta, introducerea pe piata a unui produs similar, destinat aceluiasi segment.

Asigurarea Omniasig ofera protectie pentru cladiri si continut, pierderi din exploatare rezultate din intreruperea activitatii, accidente ale angajatilor, raspundere civila fata de terti, raspunderea chiriasului fata de proprietar (in cazul in care firma isi desfasoara activitatea in locatii inchiriate).

La fel ca asigurarea SMART a celor de la Coface si cei de la Omniasig se adreseaza IMM-urilor.

"Firmele mici si mijlocii reprezinta peste 99% din totalul companiilor din economie. Multe dintre acestea au dezvoltat afaceri stabile prin munca si eforturi consistente si ar fi de neconceput ca evenimente neprevazute sa afecteze bunul mers al acestora.

Ne-am propus cresterea portofoliului pe segmentul IMM, de aceea am creat acest produs dedicat, imbunatatind un produs din trecut care a fost foarte bine primit de mediul de afaceri", anunta presedintele directoratului Omniasig Vienna Insurance Group, Mihai Tecau.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#credit imm, #credit garantat JEREMIE, #credit IMM Unicredit, #finantare imm , #Imprumuturi fara garantii