Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vesti bune pentru pietele emergente: Fluxurile de capital vor creste in 2013

Vesti bune pentru pietele emergente: Fluxurile de capital vor creste in 2013


Investitorii privati ar urma sa investeasca mai multi bani pe pietele emergente in 2013, avand in vedere politicile monetare ultrarelaxate adoptate de Bancile centrale din economiile dezvoltate, arata un raport publicat marti de Institutul International pentru Finante (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, transmite Reuters.

In 2012, fluxurile de capital privat destinate principalelor 30 de economii emergente au atins 1.080 miliarde de dolari (fata de 1.084 miliarde de dolari in 2011), adica cu 54 miliarde de dolari mai mult decat preconiza IIF in luna octombrie a anului trecut.

"Conditiile monetare in economiile mature raman exceptional de relaxate", considera IIF. "Acest lucru combinat cu conditiile favorabile de crestere economica in economiile emergente, au produs o crestere considerabila a fluxurilor de capital in 2012 si ne asteptam ca acest lucru sa continue si in 2013", estimeaza IIF.

Pentru 2013, institutul cu sediul la Washington si-a imbunatatit estimarile privind fluxurile de capital acordate tarilor emergente cu 18 miliarde de dolari pana la 1.118 miliarde de dolari. Tendinta de crestere a creditelor acordate tarilor emergente va continua ajungand la 1.150 miliarde de dolari in 2014.

IIF considera ca Europa de Est ar urma sa beneficieze de o crestere a fluxurilor de capital daca criza din zona euro se va calma, chiar daca anul trecut aceste fluxuri au scazut la 193 miliarde de dolari de la 210 miliarde de dolari in 2011. IIF se asteapta la o crestere pana la 200 miliarde de dolari in acest an si la o noua crestere, pana la 237 miliarde de dolari, in 2014.

Institutul International pentru Finante (IIF) atrage insa atentia asupra unui fals sentiment de securitate creat de aceasta politica a banilor ieftini. Chiar daca nivelul dobanzilor in economiile dezvoltate va ramane la un nivel scazut in urmatorii ani, aceasta tendinta ar putea fi usor inversata daca economia isi revine.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1995 ori