Romania primeste 306 milioane euro finantare nerambursabila aferenta SEE

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 19:25
2588 citiri
Romania primeste 306 milioane euro finantare nerambursabila aferenta SEE

Cele doua memorandumuri in baza carora Romania va beneficia de aproximativ 306 milioane de euro finantare nerambursabila aferenta Spatiului Economic European 2009-2014 au fost semnate miercuri, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palatul Victoria.

"In foarte scurt timp, operatorii de program in colaborare cu ministerul Afacerilor Europene vor elabora fise de program, in care vor fi detaliate ariile de finantare, beneficiari, valoarea proiectelor, lista cheltuielilor eligibile si procedurile de lucru", a declarant ministrul afacerilor europene Leonard Orban.

Potrivit acestuia, cele aproximativ 306 milioane de euro care vor fi alocate tarii noastre vor acoperi o serie de domenii de finantare, printre care se numara: captarea si stocarea carbonului, inovare industriala nepoluanta, fondul global pentru munca si dialog, dezvoltarea sociala, schimbari climatice si energie regenerabila.

Atat memorandumul de intelegere cu Guvernul Norvegiei pentru punerea in aplicare a Mecanismului Financiar Norvegian 2009 - 2014, cat si memorandumul de intelegere cu guvernele din Norvegia, Islanda si Liechtenstein pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European 2009 - 2014 au fost semnate, din partea Guvernului Romaniei, de catre ministrul afacerilor europene Leonard Orban.

Din partea Norvegiei, documentele au fost semnate de dna Gry Larsen, secretar de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Oslo, iar din partea Islandei, de ambasadorul acestei tari in Romania, dl Sturla Sigurjonsson.

Romania va beneficia in intervalul 2014-2020 de 190,75 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE si de 115,20 milioane de euro prin Mecanismul Financiar Norvegian. Aceste sume au fost stabilite printr-un acord semnat, in 28 iulie 2010, intre Uniunea Europeana si statele SEE din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) - Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Granturile SEE si cele norvegiene au ca scop reducerea discrepantelor sociale si economice intre tarile SEE si consolidarea cooperarii dintre statele donatoare si tara destinatara a finantarii. Pentru perioada 2009-2014, Romania va fi al doilea cel mai mare beneficiar al asistentei financiare oferite de Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

In perioada 2004-2009 granturile au fost de 98,5 milioane de euro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#finantare nerambursabila Romania, #Spatiul Economic European , #Proiecte finantare europeana