25 milioane euro fonduri UE pentru restructurarea de podgorii

Miercuri, 07 Noiembrie 2007, ora 13:15
1562 citiri
25 milioane euro fonduri UE pentru restructurarea de podgorii

Comisia Europena va aloca Romaniei 25 milioane euro in scopul restructurarii si reconversiei a trei mii de hectare de podgorii, in anul de comercializare 2007-2008, anunta un comunicat al forului executiv european.

Bugetul estimativ aprobat de Comisia Europeana pentru 16 state membre producatoare de vin este de 510 milioane euro. Scopul acestui sistem este adaptarea productiei la cererea pietei si prevede masuri de reconversie a soiurilor, replantare a podgoriilor si imbunatatire a tehnicilor de gestionare a podgoriilor. Sistemul nu prevede inlocuirea normala a podgoriilor ajunse la finalul ciclului lor natural de viata, precizeaza comunicatul Comisiei.

Dintre cele 16 state beneficiare ale acestui sistem, cele mai importante sume sunt acordate Spaniei (162 milioane euro), Frantei (110 milioane euro), Italiei (101 milioane euro) si Portugaliei (34,7 milioane euro). Romania se claseaza pe locul al cincilea, in functie de suma primita, respectiv 25.068.762 euro.

"Imbunatatirea calitatii vinului pe care il producem reprezinta o prioritate daca dorim sa facem fata provocarii venite din partea noilor producatori mondiali de vin. Prezentul program de restructurare a jucat un rol important din 1999. Dar este evident ca trebuie sa se intreprinda mai mult. De aceea, este necesara o profunda reforma a organizarii comune a pietei in sectorul vitivinicol. Sper sa putem ajunge la un acord cu privire la aceasta reforma in cadrul reuniunii ministrilor agriculturii ai UE din decembrie", a declarat comisarul pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, citata de comunicatul Comisiei.

Platile anuale pentru restructurarea si reconversia unui anumit numar de hectare de podgorii sunt acordate statele membre in temeiul Regulamentului Consiliului din 1999 privind organizarea comuna a pietei vitivinicole. Comisia acorda subventii in functie de proportia pe care o detine fiecare stat membru din suprafata totala de podgorii a UE si de o serie de criterii obiective referitoare la anumite situatii si nevoi.

Din 1999, cand s-a introdus sprijinul financiar pentru restructurare si reconversie, statelor membre producatoare de vin li s-au alocat trei miliarde euro.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.


HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...