Autoritatile au stabilit ca o familie de la oras cu doi adulti si doi copii poate trai "rezonabil" cu 2.600 lei pe luna

Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 09:58
1084 citiri
Autoritatile au stabilit ca o familie de la oras cu doi adulti si doi copii poate trai "rezonabil" cu 2.600 lei pe luna
Foto: Arhiva Ziare.com

Pentru un trai rezonabil, valoarea cosului minim lunar al unei familii a fost stabilita la 2.100 de lei, daca locuieste in mediul rural, si la 2.600 de lei, daca locuieste la oras, stabileste o decizie a Comisiei de Insolventa la Nivel Central (CINC).

Atat poate cheltui o familie cu doi adulti si doi copii, dintre care unul sub 14 ani, in caz de insolventa, potrivit Deciziei nr. 7/2018 a CINC, care a intrat in vigoare de miercuri, 16 ianuarie.

Valoarea cosului minim lunar de consum diferentiat pentru datornicul din oras si familia acestuia in procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor sau procedura simplificata de insolventa este de:

797 de lei pentru fiecare adult;587 de lei pentru fiecare copil peste 14 ani;419 lei pentru fiecare copil pana la 14 ani.

In aceeasi situatie, valorile sunt mai mici pentru cei din mediul rural, respectiv de:

644 de lei pentru fiecare adult;473 de lei pentru fiecare copil peste 14 ani;339 de lei pentru fiecare copil pana la 14 ani.

La calcularea acestor sume CINC a luat in calcul sumele si cheltuielile oferite de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), nu cele oferite de Institutul National de Statistica (INS), cel din urma stabilind valori mai mici.

Statistica a calculat un cos minim lunar pentru o familie de la oras de 2.299 de lei, iar pentru una din mediul rural de aproape 1.494 de lei.

Ce este cosul minim

"Valoarea cosului minim lunar de consum reprezinta pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Aceasta valoare reprezinta suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprita pentru plata datoriilor, deoarece ii este necesara pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurarii traiului zilnic pentru sine si familia sa.

Valoarea cosului minim lunar de consum se stabileste diferentiat pentru procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor/procedura simplificata de insolventa si procedura judiciara de insolventa prin lichidare de active.

Valoarea cosului minim lunar de consum este minimul necesar pentru asigurarea respectarii drepturilor, libertatilor fundamentale si demnitatii umane ale debitorului si ale persoanelor carora acesta le asigura ori le datoreaza, in conditiile legii, intretinere in mod curent", prevede Decizia nr. 7/2018 a CINC.

In plus, structura si componenta familiei debitorului se stabilesc prin includerea in aceasta a persoanelor carora debitorul le ...citeste mai departe despre "Autoritatile au stabilit ca o familie de la oras cu doi adulti si doi copii poate trai "rezonabil" cu 2.600 lei pe luna" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cos minim lunar familie mediul rural, #cos minim lunar familie mediul urban, #roman cos lunar, #familie cos lunar , #Stiri Finantare