Avertisment cu privire la ROBOR: Gradul de indatorare pentru debitorii cu venituri reduse ajunge la 80%

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 18:55
754 citiri
Avertisment cu privire la ROBOR: Gradul de indatorare pentru debitorii cu venituri reduse ajunge la 80%
Foto: Arhiva Ziare.com

Banca Nationala avertizeaza ca exista o categorie de debitori care este foarte expusa la cresterea dobanzilor, si anume cei cu venituri reduse care vor ajunge la un grad de indatorare de 80%.

"Gradul de indatorare a crescut si creste in continuare. (...) Pentru o treime dintre debitori, cei cu veniturile cele mai scazute, serviciul datoriei in veniturile disponibile este de aproape 70%, in conditiile in care am avut dobanzile cele mai scazute din istorie (...)

La o crestere de 2 puncte procentuale la dobanda, dintre care unul s-a intamplat, ajungem la 80% grad de indatorare. 80% din venitul disponibil sunt rate scadente", a declarat Eugen Radulescu, directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR, citat de Profit.ro.

In plus, a spus Radulescu, aceste cifre nu cuprind toate creditele.

"Nu avem creditele de la IFN care nu sunt in Registrul special si nu avem decat cateva date de la cateva IFN care sunt in Registrul special si au acceptat sa furnizeze informatii", a punctat el.

Astfel, oficialul BNR a confirmat rapoartele Bancii Nationale care indicau o crestere a indatorarii medii a romanilor cu credite.

Amintim ca ROBOR, la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut mult in ultima vreme. Miercuri, acesta a atins nivelul de 2,06%, cel mai mare din octombrie 2014 pana in prezent, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). ...citeste mai departe despre "Avertisment cu privire la ROBOR: Gradul de indatorare pentru debitorii cu venituri reduse ajunge la 80%" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#credite crestere ROBOR, #crestere ROBOR , #Stiri Finantare