Bancile centrale si crypto-monedele

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 12:27
1426 citiri
Bancile centrale si crypto-monedele

Bitcoin si alte crypto-monede (nu emise de banci centrale/BC) anima de ani buni discutii intre experti, intre oameni de afaceri, privind banii, viitorul sistemelor bancare.

In larga masura, aceasta conversatie a fost stimulata de criza financiara si de provocari cu care se confrunta bancile centrale ca banci de emisiune, ca reglementatori si supraveghetori ai sistemelor bancare. Digitalizarea in industria financiara, in economie in general, amplifica dezbaterea. In acest sens, este bine sa se lamureasca unele aspecte, astfel:

moneda electronica nu echivaleaza cu crypto-monede (bitcoin, ethereum etc); BC pot emite moneda electronica (deci nu neaparat baza monetara sub forma de numerar/cash); crypto-moneda nu echivaleaza cu tehnologia pe care o numim "blockchain" (registru de inregistrare a tranzactiilor), ce poate fi aplicata de bancile centrale pentru sisteme de plati;crypto-moneda poate fi vazuta ca o "moneda paralela" ce nu este emisa de o banca centrala.

Merita sa intram putin in istoria bancilor centrale pentru a deslusi probleme si dileme legate de folosirea crypto-monedelor.

1. Bancile centrale au aparut dupa cele comerciale, iar functiile lor principale sunt: emisiune de moneda, politica monetara, imprumutator de ultima instanta (lender of last resort/LoLR), garantare a depozitelor, protejare a stabilitatii financiare. Bancile comerciale au cunoscut perioada de "free banking", care insemna concurenta neingradita si lipsa unei banci centrale ca emitent de moneda unica si imprumutator de ultima instanta.

Sistemul rezervelor fractionale precede aparitia bancilor centrale fiind rezultatul constatarii de catre banci comerciale ca pot acorda credite dincolo de resurse proprii si depozite atrase.

Banca centrala, ca banca de emisiune, trebuie sa asigure increderea in moneda, mai ales cand aceasta este fiduciara (fiat money). Economiile moderne sunt monetare prin excelenta folosind banii in tranzactii de schimb si financiare.

Bancile centrale incearca sa asigure stabilitatea preturilor prin controlul cantitatii de bani si, in ultimele decenii, mai ales prin ratele dobanzii de politica monetara - prin pretul banilor. Trecerea de la controlul cantitatii de moneda la cel prin pret, prin rata de politica monetara, a avut cauza in variabilitate excesiva a relatiei intre baza monetara si masa monetara, intre moneda emisa de banca centrala si "banii interni", creditul creat de bancile comerciale.

2. Bancile comerciale creeaza "bani interni" pr ...citeste mai departe despre "Bancile centrale si crypto-monedele" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#crypto monede, #bitcoin monede electronice , #Stiri Finantare