Bancile contrazic Ministerul Finantelor: Noul indice IRCC nu se aplica la Prima Casa

Vineri, 03 Mai 2019, ora 13:19
1102 citiri
Bancile contrazic Ministerul Finantelor: Noul indice IRCC nu se aplica la Prima Casa
Foto: Arhiva Ziare.com

Noul indice de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a inlocuit ROBOR incepand cu 2 mai, se aplica la creditele de consum si ipotecare standard, Prima Casa facand exceptie, potrivit prevederilor OUG 19, potrivit unor precizari ale BCR si CEC de vineri.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, joi, pentru prima data, IRCC, un indice care a inlocuit ROBOR in calculul creditelor in lei cu dobanda variabila. Ministerul Finantelor a anuntat ca acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casa.

Insa BCR a transmis, la solicitarea News.ro, ca potrivit OUG 19, IRCC se aplica doar creditelor de consum si celor ipotecare standard.

"Din informatiile noastre, OUG19 prevede ca noul indice IRCC se aplica creditelor reglementate prin OUG50/2020 si OUG52/2016 - aici sunt creditele de consum si cele ipotecare standard, exceptie Prima Casa. Prima Casa are pret reglementat de catre statul roman prin legislatie specifica, ROBOR 3M + marja de maximum 2%", a anuntat BCR.

Totodata, banca va mentine strategia de creditare cu dobanda fixa, care asigura mai multa predictibilitate. Astfel, creditele de nevoi personale ale BCR, care vin doar cu dobanda fixa, nu vor suferi niciun impact din punct de vedere al costurilor.

"In ceea ce priveste restul produselor, vom avea urmatoarele modificari: in cazul descoperitului de cont si a cardului de credit, vom inlocui ROBOR cu IRCC. In ceea ce priveste produsul de finantare pentru locuinta 'Casa Mea', dobanda fixa pe 5 sau 10 ani va continua sa joace un rol-cheie, motiv pentru care vom continua sa o promovam, ca parte din strategia BCR de a oferi predictibilitate si stabilitate pe termen lung clientilor nostri", a anuntat banca.

Prin urmare, odata cu implementarea noului indice, la creditul Casa Mea, din 2 mai, clientii vor putea avea o dobanda fixa de 6,25% (6,45% pana in 2 mai), timp de cinci ani. Apoi, se va aplica IRCC + 3,3%, fata de ROBOR la 6 luni + 3%, potrivit bancii.

Astfel, in cazul unui credit de 220.000 lei, pe o perioada de 360 luni (30 de ani), rata lunara in primii 5 ani scade de la 1.383 lei, cat era inainte de 2 mai, la 1.355 lei dupa data de 2 mai.

Totodata, in cazul in care clientii opteaza pentru incasarea salariului la BCR, vor avea o reducere cu 0,3 puncte procentuale, iar incheierea unui asigurari suplimentare de protectie aduce o reducere de inca 0,3 puncte procentuale, potrivit bancii. Astfel, dobanda fixa pe 5 ani ajunge la 5,65%. Mai mult de ...citeste mai departe despre "Bancile contrazic Ministerul Finantelor: Noul indice IRCC nu se aplica la Prima Casa" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#indice IRCC program prima casa, #BCR indice IRCC credite , #Stiri Finantare