BNR: Nu simtim ca leul ar fi tinta unui atac. Nu se repeta ce a fost in 2008

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 20:10
1288 citiri
BNR: Nu simtim ca leul ar fi tinta unui atac. Nu se repeta ce a fost in 2008
Foto: Digi 24

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei i-au oferit un raspuns lui Calin Popescu Tariceanu, care a sugerat, luni, ca leu ar fi tinta unui atac.

"Cred ca a fost o translatie din anul 2008, cand domnul Tariceanu era premier, si vazand ce e acum, a tras concluzia ca se repeta ce a fost in 2008. Nu se repeta ce a fost in 2008! E si imposibil sa se repete, iar Banca Nationala nu simte ca ar fi un atac pe moneda nationala.

Daca vorbim de cauze, atunci ar trebui sa ne uitam inainte de acest salt peste pragul de 4,6. In balanta comerciala e cauza, pentru ca am ajuns la importuri de opt miliarde de euro si ceva dupa noua luni, cu tendinta de a ajunge la sfarsitul anului cu importuri de 12 miliarde, depasinnd cu mai mult de 2% exporturile. Se va pune intrebarea: diferenta cine o acopera, cine o plateste?", a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR, la Digi 24.

Reactia vine dupa ce Calin Popescu Tariceanu a sugerat, luni, ca e posibil ca leul sa fie atacat, asa cum s-a intamplat si in 2008.

"Nu sunt nici bancher, nici economist sef la Banca Nationala sau la vreo banca comerciala. Am sa va recomand sa cititi declaratia guvernatorului BNR saptamana trecuta in legatura cu modul in care a fost manipulat ROBOR-ul in perioada in care a crescut spectaculos.

Pe cursul de schimb sunt actiuni speculative. Poate sa fie un atac asupra leului. Si in 2008 a fost un atac masiv pe leu pe care BNR l-a contracarat", a spus liderul ALDE.

Amintim ca leul a atins luni cel mai slab nivel din istorie fata de euro, dupa ce Guvernul a publicat vineri in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta prin care modifica Codul Fiscal si introduce masuri despre care toti actorii economici si sociali au atras atentia ca vor avea efecte devastatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#BNR Tariceanu leu atac, #Tariceanu leu atac euro, #euro maxim istoric , #Stiri Finantare