BNR trage linie: Ce impact a avut pana acum Legea darii in plata asupra sistemului bancar

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 15:43
5881 citiri
BNR trage linie: Ce impact a avut pana acum Legea darii in plata asupra sistemului bancar
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul de notificari de dare in plata a ajuns la 6.400 la finalul anului 2016, iar volumul creditelor notificate se ridica la 1,8 - 1,9 miliarde de lei, a declarat, marti, directorul adjunct al Directiei Stabilitate Financiara din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florian Neagu.

Asta in conditiile in care ritmul a scazut de la peste 1.000 de dosare pe luna, in primele luni de la aparitia Legii, la 100 - 150 de dosare pe luna in ultimele luni ale anului trecut.

"Daca ne uitam pe statisticile efective, ce se intampla acum in piata, vedem ca numarul notificarilor de dare in plata la sfarsitul lunii decembrie 2016 a fost de aproximativ 6.400, iar volumul s-a situat cam la 1,8 - 1,9 miliarde de lei.

Nu este nici mult, nici putin. (...) Daca in primele luni de la adoptarea Legii aveam peste 1.000 de notificari pe luna, in ultimele luni ale anului trecut media a ajuns la 100 - 150 de notificari pe luna, dar ramane de vazut ce se va intampla, pentru ca ar putea fi doar o perioada de asteptare si ar putea incepe din nou", a explicat Neagu.

Oricum, potrivit oficialului BNR, datele nu confirma estimarile initiale, conform carora sute de mii de cazuri ar fi urmat sa apeleze la aceasta procedura. Neagu a mai explicat ca, potrivit analizelor BNR, eligibili pentru darea in plata ar fi circa 300.000 de debitori, iar volumul creditelor ar fi de 42 - 43 de miliarde de lei.

"Acesta este cazul extrem. Comparand cu ce se intampla in piata, constatam ca avem notificari cam de 2% din nivelul maxim posibil, iar la tendinte este o aplatizare semnificativa", a mai spus reprezentantul BNR.

Florian Neagu a reamintit, cu aceasta ocazie, faptul ca la prima evaluare a impactului pe care Legea darii in plata l-ar avea asupra sistemului bancar, realizata la inceputul anului 2016 pe baza draftului de lege, BNR a constatat ca riscul unui cadru legal incert este semnificativ.

Ulterior, insa, la a doua evaluare, mai consistenta, realizata in a doua parte a anului, dupa decizia Curtii Constitutionale pe marginea Legii, Banca Nationala a constatat ca riscul se mentine, insa intensitatea s-a diminuat sensibil.

Conform oficialului BNR, la diminuarea acestui risc au contribuit trei factori. Primul este legat de modificarile aduse Legii inainte de aparitie, respectiv impunerea unui plafon si scoaterea de sub incidenta actului normativ a terenurilor si a creditelor Prima Casa.

Al doilea factor este legat de decizia CCR, care a stabilit ca doar scaderea preturilor ...citeste mai departe despre "BNR trage linie: Ce impact a avut pana acum Legea darii in plata asupra sistemului bancar" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#BNR legea darii plata, #cereri Legea darii plata, #Legea darii plata impact , #Stiri Finantare