BNR vrea sa schimbe regulile pentru IFN-uri. Patronii ameninta ca trimit in somaj peste 10.000 de oameni

Miercuri, 16 August 2017, ora 17:40
1168 citiri
BNR vrea sa schimbe regulile pentru IFN-uri. Patronii ameninta ca trimit in somaj peste 10.000 de oameni
Foto: Arhiva Ziare.com

Modificarea Regulamentului 20/2009 privind institutiile financiare nebancare in forma propusa de Banca Nationala va produce efecte negative precum inchiderea unor IFN-uri si trimiterea in somaj a 10.000 de persoane, conform unui comunicat al Patronatului Creditului IFN.

"Patronatul Creditului IFN precizeaza faptul ca, in opinia specialistilor sai, intrarea in vigoare a propunerii de modificare a Regulamentului 20 in forma propusa pe site va produce efecte negative, directe si indirecte, ce vor fi resimtite de catre societatile de creditare, de catre clientii acestora, precum si de catre intreaga societate, atat pe plan economic, cat si in plan social", se spune in comunicat.

Conform patronatului, din perspectiva societatilor financiare, impactul modificarii Regulamentului in forma actuala va conduce la restructurarea activitatii de creditare si in final la radierea unor institutii financiare nebancare cu influenta fiscala, sociala si investitionala si reputationala.

Astfel, din perspectiva fiscala, patronatul mentioneaza incasari mult mai mici la bugetul de stat si la bugetele de asigurari sociale, precizand ca IFN-urile sunt societati ce achita anual sume foarte mari cu titlu de impozit pe profit sau contributii salariale.

Pe langa aceasta, inchiderea IFN-urilor ar insemna trimiterea simultan in somaj a unui numar de aproximativ 10.000 angajati, adica o presiune asupra bugetului.

Din punct de vedere social, trimiterea in somaj a 10.000 angajati produce un impact financiar si asupra familiilor acestora, ceea ce face ca numarul celor afectati sa fie mult mai mare.

De asemenea, masura adoptata in aceasta forma va crea instabilitate financiara si nesiguranta in randul celor aproximativ un milion de persoane imprumutate la IFN-uri.

Unii patroni vor inchide afacerea din Romania

La nivel investitional si reputational, patronatul estimeaza ca unii actionari vor decide retragerea investitiei din piata romaneasca si relocarea catre alte zone geografice care doresc atragerea capitalurilor straine.

Totodata, o astfel de reglementare va avea efect preponderent asupra celor de buna credinta, in timp ce practici de evitare vor fi identificate rapid de catre acei jucatori care si astazi induc riscul reputational in piata IFN si indirect, asupra BNR.

Citeste si Isarescu, chemat in Parlament sa dea explicatii

Patronatul Creditului IFN precizeaza ca a sustinut si va sustine intotdeauna consolidarea cadrului legislativ si intarirea prudential ...citeste mai departe despre "BNR vrea sa schimbe regulile pentru IFN-uri. Patronii ameninta ca trimit in somaj peste 10.000 de oameni" pe Ziare.com

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#BNR institutii financiar nebancare, #dobanzi institutii financiar nebancare , #Stiri Finantare