Bogdan Glavan: Plafonarea dobanzilor la credite va genera efecte in lant, la care politicienii nu s-au gandit

Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 15:09
1117 citiri
Bogdan Glavan: Plafonarea dobanzilor la credite va genera efecte in lant, la care politicienii nu s-au gandit
Foto: bogdanglavan.ro

Plafonarea dobanzilor la credite, dezbatuta in Parlament, va genera efecte in lant, la care politicienii nu s-au gandit, sustine Bogdan Glavan, care avertizeaza ca o lege nu poate anula logica economica dupa care functioneaza o piata libera.

"Omul trebuie sa invete ca nu tot ce zboara se mananca. Daca cineva iti promite un castig mare, atunci trebuie sa fie vorba de asumarea unui risc important. Cand un bancher iti vara sub nas un contract, fa bine si citeste-l", a postat miercuri pe Facebook Bogdan Glavan, profesor de economie.

In cazul de fata, este vorba despre intentia Parlamentului de a plafona dobanzile la credite.

"Sustinatorii acestei propuneri nu s-au gandit - dar poate noi ar trebui sa o facem - ca orice asemenea masura va genera efecte in lant. Cei care trateaza omul intr-o maniera mecanicista comit o eroare fundamentala: omul nu e un pion, sa-i dai un bobarnac si sa-l azvarli de pe tabla de sah; nu poti ca printr-o lege sa anulezi logica economica si stimulentele complexe care ii anima si pe bancheri si pe debitori", a mai comentat Bogdan Glavan.

Citeste mai multe despre: Senat: Dobanzile pentru credite vor fi plafonate. Cum isi vor putea recupera datornicii bunurile de la recuperator.

Acesta sustine ca efectele plafonarii "se vor rostogoli asupra altora", pentru ca bancile vor reactiona, cum e si normal, la noile restrictiile care le sunt impuse.

"Cetateni care pana azi puteau sa ia un credit vor descoperi ca nu se mai incadreaza in noile conditii. In locul dobanzii, care va fi legata cu catuse printr-o decizie a legiuitorului, oamenii vor folosi alte criterii pentru alocarea creditului: poate marimea avansului, poate scadenta, poate varsta debitorului, nu stim exact.

Cert este un singur lucru: nu vom putea pacali realitatea si nu vom infrange legile implacabile ale economiei. Raritatea capitalului (reflectata de pretul creditului) este o constanta implacabila a vietii umane. Tuturor ne-ar placea sa ne imprumutam pe 100 de ani cu dobanda zero, dar iaca nu se poate.

Pacat de victimele colaterale, de oamenii saraci care nu vor mai avea acces la credit, de cei care vor dori sa se mute intr-o locuinta noua si vor mai avea de asteptat, de poverile neprevazute pe care oamenii vor trebui sa le indure din cauza tunului tras de politicienii populisti", a conchis Bogdan Glavan.

C.B. ...citeste mai departe despre "Bogdan Glavan: Plafonarea dobanzilor la credite va genera efecte in lant, la care politicienii nu s-au gandit" pe Ziare.com

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#plafonare dobanzi credite , #Stiri Finantare