Camera de Comert Bucuresti ofera consultanta firmelor mici pentru a accesa mai usor banii europeni

Luni, 16 Iulie 2007, ora 13:42
1298 citiri

Firmele membre ale Camerei de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB) care vor sa se constituie in consortii pentru a accesa mai usor banii europeni primesc sprijin si consultanta gratuita din partea Camerei, a declarat luni, pentru NewsIn, vicepresedintele Camerei, Nicolae Vasile.

Camera de Comert Bucuresti sprijina firmele mici inclusiv cu deschiderea unor linii de credit pentru cofinantarea proiectelor, a spus Vasile. Vicepresedintele Camerei a adaugat ca de la inceputul anului, CCIB a oferit consultanta pentru infiintarea a 56 de consortii, care au si aplicat pentru diferite programe.

"Aceasta consultanta este oferita o singura data in existenta unei firme, care dupa ce a fost pusa in contact cu un astfel de specialist, trebuie sa se descurce singura", a precizat Nicolae Vasile care a adaugat ca in ultima luna CCIB a aplicat ea insasi pentru un numar mare de proiecte.

Potrivit lui Vasile, cele mai multe cereri de finantarte din fonduri structurale sunt pentru retehnologizare, energie regenerabila si mediu.

Romania va primi primele fonduri structurale si de coeziune in urmatoarele zile, dupa ce Comisia a aprobat cinci dintre cele sapte programe operationale, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Bucuresti, comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner.

Comisarul european a facut precizarea ca primii bani vor veni in maxim doua saptamani, iar celelalte doua programe operationale urmeaza sa fie aprobate in toamna.

"Banii vor veni in urmatoarele zile, poate intr-o saptamana sau doua", a spus Hubner. "Romania este una dintre primele tari pentru care s-a reusit finalizarea negocierii pentru majoritatea programelor operationale, mai sunt inca doua programe care urmeaza a fi finalizate, acest lucru se va face pana in luna septembrie", a declarat Danuta Hubner cu ocazia semnarii, joi, a Acordului dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana privind Cadrul Strategic National de Referinta.

Danuta Hubner nu a specificat care sunt cele doua programe operationale care au mai ramas sa primeasca avizul Comisiei, dar surse guvernamentale au declarat pentru NewsIn ca este vorba despre programul pentru capacitate administrativa, care tine de Ministerul de Interne si al Reformei Administrative (MIRA), si de programul pentru resurse umane care tine de Ministerul Muncii.

"Adevarata provocare sta in implementare. Comisia se asteapta la o buna colaborare cu Executivul roman, in sensul unei bune gestionari a fondurilor. Am incredere ca acest lucru se va intampla", a spus comisarul european.

Acordul semnat joi la Bucuresti reprezinta documentul de baza pentru alocarea fondurilor structurale si de coeziune, in baza caruia Romania va primi de la Comisie in urmatorii sapte ani aproximativ 19 miliarde de euro.

"Ar trebui ca prin acesti bani sa reusim sa reducem decalajele care separa Romania de celelalte state europene", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu - semnatarul Acordului din partea Romaniei.

Cadrul Strategic National de Referinta (CNSR) stabileste prioritatile de investitii pentru aceste fonduri, care sunt detaliate in cadrul celor sapte programe operationale, dintre care cinci au fost aprobate de Comisie, celelalte doua urmand sa fie aprobate pana in toamna acestui an, dupa cum a precizat joi Danuta Hubner.

Celelalte patru programe aprobate deja de Comisie se refera la transporturi, mediu, asistenta tehnica si competitivitate economica.

Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013 a fost aprobat de Comisia Europeana in 25 iunie. Acest document face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare si cele europene, pe baza carora Romania a elaborat cele sapte programe operationale sectoriale. Conform prioritatilor evidentiate in cele sapte programe, Romania va putea crea proiecte prin care sa absoarba cele 19,67 miliarde euro alocate de Comisia Europeana.

Cele sapte programe vizeaza dezvoltarea infrastructurii, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea capitalului uman, consolidarea capacitatii administrative si promovarea dezvoltarii teritoriale echilibrate, protejarea mediului.

Romania este al 15-lea dintre cele 27 de state membre UE care finalizeaza negocierile pentru acest document strategic national.

Documentele de programare - CSNR si programele operationale - au fost transmise Comisiei Europeane spre negociere la inceputul acestui an. Aprobarea CSNR este o conditie prealabila pentru adoptarea programelor operationale, implementarea actiunilor strategice prevazute in CSNR si accesarea fondurilor structurale realizandu-se prin intermediul programelor operationale.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...