Ce se intampla cu creditul la banca in caz de deces? E obligat mostenitorul sa mai plateasca rate?

Marti, 02 Mai 2017, ora 09:20
1796 citiri
Ce se intampla cu creditul la banca in caz de deces? E obligat mostenitorul sa mai plateasca rate?
Foto: Arhiva Pixabay

Ce se intampla cu creditul, cu datoria la banca, in caz de deces? In ce conditii mostenitorul sau mostenitorii sunt obligati sa plateasca ratele titularului imprumutului in continuare?

Daca esti pus intr-o astfel de situatie sau, pur si simplu, esti curios sa afli raspunsurile la aceste intrebari, Ziare.com iti vine in ajutor.

Avocatul Traian Pasca, de la casa de avocatura Ionescu si Sava, ne-a explicat ca, la data decesului, "patrimoniul defunctului (patrimoniu succesoral sau masa succesorala) cuprinde totalitatea drepturilor (activ al mostenirii) si obligatiilor (pasiv al mostenirii) dobandite in timpul vietii de catre defunct si existente la momentul decesului".

Prin urmare, patrimoniul succesoral cuprinde un activ (bunuri ce pot fi mostenite), cat si un pasiv (datorii si sarcini ale succesiunii).

Dar ce cuprinde pasivul succesoral?

Pasivul succesoral este alcatuit din datoriile mostenirii, printre care si contractele de credit incheiate de defunct cu banca, ce nu au fost aduse la indeplinire (achitate) de acesta in timpul vietii.

Asadar, creditele bancare sunt parte a pasivului mostenirii, dar raspunderea se face doar cu bunurile mostenite, puncteaza avocatul citat. Daca sunteti curiosi sa aflati care e dispozitia legala ce stipuleaza acest lucru, e vorba de art. 1.114 alin.2 din Codul Civil (Noul Cod Civil - Legea nr. 287/2009): "Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia".

Practic, bunurile mostenite reprezinta in fata legii o chestiune distincta de bunurile proprii ale mostenitorului. Astfel, "creditorii defunctului (in cazul nostru, banca) pot urmari datoria existenta doar cu privire la activul succesoral (bunurile mostenite) ", potrivit lui Traian Pasca.

Pentru a inlatura orice confuzie a patrimoniului defunctului cu patrimoniul mostenitorului, legea prevede posibilitatea intocmirii unui inventar al succesiunii, care cuprinde atat activul succesoral, cat si pasivul succesoral si se evidentiaza in cuprinsul unui proces-verbal de inventariere.

In ce conditii mostenitorul poate plati datoriile defunctului cu bunurile sale

Exista si o exceptie, referitoare la cazul in care mostenitorul este tinut sa plateasca datoriile mostenirii inclusiv cu bunurile sale proprii, anume daca sustrage cu rea-credinta sau ascunde bunuri din patrimoniul succesoral (inclusiv cel care nu declara ...citeste mai departe despre "Ce se intampla cu creditul la banca in caz de deces? E obligat mostenitorul sa mai plateasca rate?" pe Ziare.com

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#credit banca deces, #credit banca moarte, #credit banca mostenire, #credite banca rate mostenitor , #Stiri Finantare