Chiliman: Initiativa Finantelor de a colecta o parte din taxele locale nu e de bun augur

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 16:00
1689 citiri
Chiliman: Initiativa Finantelor de a colecta o parte din taxele locale nu e de bun augur
www.zigzag-online.ro

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, dezaproba decizia Guvernului de a prelua o parte din colectarea taxelor si impozitelor locale, prin acceptarea de catre Trezoreria Statului a platilor acestora cu cardurile, considerand ca initiativa nu este "de bun augur", intrucat stimuleaza centralizarea.

"In lumea occidentala a Europei, taxele si impozitele se culeg, datorita descentralizarii, in foarte multe tari integral la nivelul autoritatilor locale si, in anumite tari, unde descentralizarea nu a mers suficient, exista si Ministerul de Finante, care culege anumite tipuri de taxe si impozite. Eu sunt adeptul sistemului integral descentralizat, dar noi suntem inca foarte departe de acest lucru. (...) Din acest motiv, dorinta Ministerului de Finante de a prelua o parte din colectarea taxelor si impozitelor locale nu mi se pare o initiativa de bun augur, pentru ca de fapt vine impotriva procesului de descentralizare, care ar trebui sa gestioneze gandirea fiecarui responsabil din orice minister ar fi el", a declarat joi Chiliman, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

El considera ca descentralizarea reprezinta solutia si ca "centralismul" a generat intotdeauna rezultate proaste.

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta care creeaza cadrul legal pentru implementarea sistemului de plata cu cardul de catre persoanele fizice, online si la terminalele Trezoreriei, a impozitelor si taxelor administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii publice, incepand din 2015.

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a anuntat, dupa sedinta Guvernului, ca potrivit ordonantei de urgenta comisioanele bancare sunt de 0,3% si vor fi suportate din bugetul de stat, nu de catre contribuabili sau de catre institutiile carora le sunt platite diferitele impuneri fiscale.

"Sunt optimista ca impozitele si taxele pentru 2015 le vom plati cu cardul la Trezorerie. Spun 2015 pentru ca, ca Trezoreria sa devina acceptator de plata, este un proces mai indelungat, intre 6 si 12 luni. Daca vom implementa rapid procedurile, vom fi prima tara din lume care va avea un punct unic de plata cu cardul pentru toate taxele si impozitele ", a spus ministrul.

Valenti Mavrodin, directorul Trezoreriei, a declarat pentru MEDIAFAX ca, in urma implementarii acestui sistem, prima data va fi data posibilitatea contribuabililor sa plateasca taxele si impozitele online si, ulterior, in cadrul unitatilor teritoriale ale Trezorariei, vor fi instalate terminale POS, pentru plata cu cardul la ghiseu.

Pe de alta parte, primarul Sectorului 1 este nemultumit de prestatia celor de la Finante si in ceea ce priveste bugetul local, intrucat primaria primeste de la minister la inceptul fiecarui an "niste cifre" privind cota aferenta primariilor de sector din impozitul pe venit global estimat a fi colectat de Finante, pe baza carora trebuie sa construiasca bugetul, insa cifrele sunt mai mari decat sumele transferate efectiv.

Impozitul pe venit global reprezinta cea mai mare parte din bugetul primariei, taxele si impozitele locale colectate de administratie reprezentand intre 26,5% si 27%, in functie de an.

"In ultimii patru ani, ministerul ne-a dat la inceputul anului niste cifre pe care a trebuit sa ne construim bugetul, dar au fost exagerat de mari fata de cifrele care ne-au fost transferate in mod real. (...) In acest an ne-au dat o cifra care, fata de incasarile pe care le avem pana acum este mai mare cu 180 milioane de lei. Au facut ei o rectificare la mijlocul anului , spunandu-ne ca de fapt cifra reala va fi ceva mai mica. Avand experienta anilor trecuti si incasarile pe ultimele luni, nu am angajat cheltuieli din acesti bani pentru ca, altfel ar fi fost foarte multe firme pe care le bagam in sapa de lemn pentru ca nu am fi avut cu ce sa le platim", a precizat Chiliman.

Primarul a adaugat ca suma de 180 milioane lei a fost inclusa in bugetul de cheltuieli, insa pentru programe pe care primaria nu le-a angajat si pe care le-a descarcat la rectificarile bugetare.

"Urmeaza sa mai facem acum o descarcare pentru a intra mai aproape de suma reala pe care o estimam pana la sfarsitul anului. Cred ca daca am fi facut colectarea acestor taxe si impozite la nivelul primariei, prin sistemul pe care il avem de executari silite pentru rau-platnici, majoritatea fiind firme, am fi reusit sa colectam ceva mai bine", a conchis Chiliman.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#Finante colectare taxe locale, #Andrei Chiliman primar , #Stiri Finantare