Daca banca ti-a vandut datoria recuperatorilor, nu mai poti fi executat silit

Sambata, 25 Martie 2017, ora 10:06
1569 citiri
Daca banca ti-a vandut datoria recuperatorilor, nu mai poti fi executat silit
Foto: Coltuc.ro

Asa cum ne-am obisnuit in ultimul timp, bancile cesioneaza contractele de credit neperformante catre diferite SRL-uri, firme de recuperari (Kruk, EOS KSI etc).

Puteti obtine anularea actelor de executare silita, daca dovediti macar una din urmatoarele situatii:

Nu vi s-a comunicat cesiunea de creanta dintre unitatea bancara si societatea de recuperareS-a implinit termenul de prescriptie a executarii creantei urmariteFirmele de recuperare nu pot executa direct contractul de credit, asemanator unei banciFirmele de recuperare nu pot fi mandatar in instanta de judecata a unitatilor bancare.

Aspectele enumerate mai sus sunt cu titlu exemplificativ, in practica putand aparea si alte motive pentru a solicita anularea actelor de executare.

Asa cum am precizat mai sus, in cadrul unei contestatii la executare, toata executarea silita poate fi anulata, daca nu se face dovada comunicarii cesiunii de creanta catre debitorul cedat, adica catre imprumutat, in baza unei notificari.

Conform art.1578 Cod Civil - debitorul este tinut sa plateasca cesionarului din momentul in care: fie accepta cesiunea printr-un inscris cu data certa, fie primeste o comunicare scrisa a cesiunii. Comunicarea cesiunii nu produce efecte daca dovada scrisa a cesiunii nu este comunicata debitorului.

In practica, de multe ori se intampla ca cesionarul/cedentul (creditorul initial - ex. banca/noul creditor - firma de recuperare) sa "uite" sa il informeze despre cesiunii pe debitor, fapt ce-l poate avantaja pe acesta din urma. Doar in baza unei contestatii la executarea silita se poate invoca acest aspect avand drept finalitate anularea intregii executari.

Pe de alta parte, trebuie verificat daca creanta urmarita nu este prescrisa. Termenul de prescriptie de 3 ani incepe sa curga din momentul in care banca a constatat scadent intreg debitul. Din acel moment, banca ar fi putut incepe executarea silita impotriva debitorului. Doar instanta de judecata, in baza unei contestatii la executare, poate stabili implinirea termenului de prescriptie si anula intreaga executare silita.

Mai mult decat atat, se analizeaza daca acesti recuperatori de debite pot incepe executarea silita impotriva debitorului pentru recuperarea creditelor bancare, asemanator unei banci.

Fata de institutiile bancare, contractele de credit reprezinta titluri executorii, putand a fi puse direct in executare in caz de neplata.

Consideram ca acest privilegiu nu poate fi preluat in baza unui contract de cesiune s ...citeste mai departe despre "Daca banca ti-a vandut datoria recuperatorilor, nu mai poti fi executat silit" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#banca datorie recuperatori, #banca executari silite , #Stiri Finantare