De ce isi tine Romania o buna parte din rezervele de aur la Bank of England

Vineri, 01 Martie 2019, ora 14:47
1325 citiri
De ce isi tine Romania o buna parte din rezervele de aur la Bank of England
Foto: Arhiva Pixabay

Romania figura la finele lunii februarie pe locul 2 intre fostele state ale blocului estic ca nivel al rezervei de aur, dupa Polonia (care, de altfel, a avut un nivel aproape identic cu al nostru pana in iulie 2018).

Pentru referinta internationala mai larga, ceva mai putin decat Coreea de Sud (104,4 tone, dar numai 1,1% din rezerve) sau Grecia (113,1 tone, dar 61,4% din rezerve).

Ponderea aurului in rezervele internationale ale Romaniei este doar ceva mai mare de o zecime, aproximativ dublu fata de tari precum Polonia, Bulgaria sau Ungaria. Ea se incadreaza in uzantele internationale, unde cea mai mare (si surprinzatoare, data fiind originea comuna) diferenta regionala se consemneaza intre Slovacia si Cehia.

Potrivit articolului "Central bank gold at the Bank of England" (de Ronan Manly) aparut in 2015, conturile nationale de aur detinut la Banca Angliei nu sunt publice si multe dintre bancile nationale aleg sa nu releve cat anume din aurul national este depus acolo sau la Federal Reserve din New York.

Dezvaluirea unor asemenea date tine de practica recenta, iar multe dintre bancile centrale nu coopereaza in cazul unor intrebari directe referitoare la "imprastierile" aurului national.

Cine si de ce isi tine aurul la Banca Angliei

O cercetare derulata in acel an a aratat ca nu mai putin de 72 de state aveau aur depus la Bank of England, ceea ce explica diferenta uriasa intre aurul din rezerva Marii Britanii si cantitatea de metal pretios aflata pe teritoriul acesteia.

In treacat fie spus, spre deosebire de alte cazuri din trecut, niciun furt de aur nu a fost inregistrat de la Banca Angliei in 320 de ani de istorie.

Potrivit World Gold Council, cantitatea de aur aflata in octombrie 2018 la Banca Angliei era de 163.796.000 de troy ounces (t oz.), care inseamna 5.077,6 de tone de aur fin. Un lingou tipic cantareste 400 t oz., respectiv 12,4 kg.

Este a doua cea mai mare de cantitate de aur depozitat din lume, dupa cea detinuta de SUA (8.133,5 tone).

Citeste mai multe despre De ce isi tine Romania o buna parte din rezervele de aur la Bank of England pe Curs de Guvernare ...citeste mai departe despre "De ce isi tine Romania o buna parte din rezervele de aur la Bank of England" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Romania aur Bank of England, #Romania rezerve aur , #Stiri Finantare