De unde vine obsesia germanilor pentru economisire

Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 11:50
1943 citiri
De unde vine obsesia germanilor pentru economisire
Foto: "Cei care muncesc si economisesc conserva traditia germana!"/Deutsches Historisches Museum

Organizatorii unei expozitii gazduite de Muzeul German de Istorie din Berlin, numita "Economii - Istoria unei virturti germane", isi propun sa explice cum a ajuns cumpatarea o trasatura definitorie a natiunii germane.

"Am vrut sa examinam modul in care economisirea a devenit ceva care a fost vazut, in Germania insasi inainte de toate, ca fiind specific german", a spus custodele expozitiei, Robert Muschalla.

Expozitia este in mare parte un raspuns la criticile internationale la adresa Germaniei pentru modul in care aceasta a gestionat criza din zona euro, fortand masuri de austeritate considerate extrem de dure de statele vizate, au explicat Muschalla si directorul muzeului, Raphael Gross.

Dincolo de dorinta de a fi pregatit pentru orice situatie si de influentele traditiei protestante privind cumpatarea, expozitia de la Berlin dezvaluie o motivatie mai profunda: economisirea este considerata o activitate care serveste unui scop colectiv, national.

Printre obiectele expuse in cadrul expozitiei, care ar putea fi prima de acest gen din lume, se afla pusculite si casete de bani, majoritatea datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Multe dintre ele sunt decorate cu desene care infatiseaza stupi de albine, simbol antic al ordinii si prudentei, si sunt gravate cu texte ca "Soarta natiunii noastre sta numai in propria noastra putere" sau "Sporeste bogatia poporului german". Colectia este completata de picturi, postere si documente care prezinta istoria economisirii in Germania de la sfarsitul Epocii Luminilor la criza din zona euro.

Bazele obiceiului de a economisi au fost puse de bancile germane si de guvern deopotriva. Pe parcursul a doua veacuri, aceste institutii au promovat cu obstinatie, inclusiv in randul elevilor, importanta economiilor ca asigurare pentru viitor.

Pe un ton optimist sau amenintator, oamenii au fost indemnati sa se pregateasca pentru zile negre, sa cumpere obligatiuni pentru a sprijini eforturile de razboi, iar apoi pentru a ajuta la reconstructia tarii dupa cele doua razboaie mondiale.

Un poster din 1917 ii indeamna pe oameni sa investeasca in obligatiuni de razboi/Deutsches Historisches Museum

Incepand cu anii '70, bancile au inceput sa puna accentul mai mult pe ideea de prosperitate personala.

"Economiile creeaza prosperitate", dupa 1945/Deutsches Historisches Museum

Mai mult decat o simpla strategie economica

Chiar daca intreaga agoniseala le-a fost spulberata in ...citeste mai departe despre "De unde vine obsesia germanilor pentru economisire" pe Ziare.com

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#germani economii, #germani cumpatare, #muzeu economisire germani , #Stiri Finantare