Dupa cateva zile linistite, ROBOR ne da iar emotii. Cel mai mare nivel din ultimii 4 ani si 5 luni

Vineri, 20 Iulie 2018, ora 12:34
1178 citiri
Dupa cateva zile linistite, ROBOR ne da iar emotii. Cel mai mare nivel din ultimii 4 ani si 5 luni
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa cateva zile in care a scazut usor, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la multe dintre creditele in lei, a crescut iar.

Indicele a ajuns, vineri, la 3,39%, cel mai mare nivel din acest an si, totodata, cel mai mare din 26 februarie 2014, cand a fost 3,4%, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

ROBOR a inceput anul la nivelul de 2,05% si a scazut toata luna ianuarie. Ulterior, insa, a inceput sa creasca accelerat.

In ceea ce priveste indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, acesta a urcat joi la 3,46%.

Iata Cand se schimba ROBOR la banci si la ce sa te uiti ca sa nu te pacalesti cand iei un credit

Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza

Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

ROBOR creste rapid de la o zi la alta. O veste buna si una proasta pentru cei care au credite in leiAnalisti CFA Romania avertizeaza: Euro va ajunge la 4,71 lei in urmatoarele 6 luni. Va creste si ROBOR-ulDobanzile ar trebui sa mai creasca! Ce se va intampla cu ROBOR si cursul de schimb si care sunt adevaratele cauze ale inflatiei InterviuPreviziuni pesimiste pentru 2018: ROBOR va creste, leul va scadea fata de euro, inflatia isi urmeaza trendul ascendentROBOR a crescut in 2017 ca Fat-Frumos si va mai creste. "Economia Romaniei nu merge atat de bine pe cat pretind unii" ...citeste mai departe despre "Dupa cateva zile linistite, ROBOR ne da iar emotii. Cel mai mare nivel din ultimii 4 ani si 5 luni" pe Ziare.com

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#crestere ROBOR, #scumpire rate ROBOR , #Stiri Finantare