Euro a ajuns atat de mare si din cauza Guvernului. Un profesor la ASE explica de ce

Vineri, 17 Martie 2017, ora 18:00
1318 citiri
Euro a ajuns atat de mare si din cauza Guvernului. Un profesor la ASE explica de ce
Foto: Arhiva Ziare.com

Cursul euro a atins un maxim istoric din motive externe, dar si pentru ca pietele arata "cartonasul galben" avand in vedere politicile bugetare si salariale ale Guvernului.

Adrian Mitroi, profesor de finante comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE), explica de ce a ajuns euro atat de scump in raport cu leul nostru si care e rolul pomenilor PSD in aceasta ecuatie.

"Imi place volatilitatea. Imi place chiar si cand vine la pachet cu cresterea dobanzilor pe creditul suveran. Indica doua lucruri importante. Faptul ca America a incheiat ciclul de exuberanta monetara si transmite un mesaj pentru celelalte banci centrale. Creditul in dolari nu mai este atat de ieftin si este un mesaj pentru pietele emergente, inclusiv Romania. Activele denominate in pietele emergente evident ca sunt sub o presiune", a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, cel de-al doilea lucru indicat este reprezentat de politicile bugetare si salariale.

"Pune peste asta incertitudinile legate de performanta bugetului si atunci chiar ca ai o imagine care se duce intotdeauna in curs.

Nu ma ingrijorez si mi se pare ca efectul tonic al volatilitatii usoare a cursului este benefic pentru ca obliga administratorii bugetului national sa ia in calcul si opinia pietelor, atunci cand deseneaza politicile bugetare si, mai ales, cele salariale.

Nu e nimic nou sub soare, pietele reactioneaza in felul loc caracteristic. Arata cartonasul galben", a mai aratat profesorul ASE.

Tot azi, FMI a criticat Guvernul Grindeanu, dupa taierile de taxe si cresterile de salarii. Deficitul va fi mult mai mare

Leul incheie saptamana la cel mai redus nivel din ultimii patru ani si jumatate in raport cu euro, cursul anuntat vineri de BNR fiind de 4,5654 lei.

Un nivel similar pentru moneda nationala a fost consemnat in 17 iulie 2012, cand un euro a fost cotat la 4,5651 lei.

Citeste si Cum a ajuns euro atat de scump: Leul e incoltit din toate partile, si intern, si extern ...citeste mai departe despre "Euro a ajuns atat de mare si din cauza Guvernului. Un profesor la ASE explica de ce" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Adrian Mitroi piete cartonas galben, #Adrian Mitroi curs schimb, #vineri 17 martie curs schimb, #Mitroi politici bugetare, #Mitroi politici salariale , #Stiri Finantare