Euro va ajunge 4,62 lei, potrivit unei analize Erste

Luni, 13 Martie 2017, ora 11:09
1202 citiri
Euro va ajunge 4,62 lei, potrivit unei analize Erste
Foto: Arhiva Ziare.com

Leul se va deprecia treptat in urmatoarele trimestre, cu 1,6%, pana la 4,62 unitati pentru un euro in decembrie 2017, influentat de factori interni precum cresterea deficitului de cont curent si incertitudinile fiscale, dar cea mai mare influenta o vor avea evolutiile externe, potrivit unei analize a Erste Group.

"Inasprirea politicii monetare in Statele Unite, impreuna cu riscurile politice din Europa si un posibil ton mai ferm din partea Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea dezavantaja leul in 2017", potrivit bancii austriece.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a spus recent ca nu vede spatiu pentru aprecierea leului, sugerand in acest fel ca ar putea fi tolerata o depreciere a acestuia.

"Acestea fiind spuse, BNR ar putea sa impiedice o crestere puternica a cursului euro/leu, care este oricum mai putin probabila, avand in vedere perceptia pietei ca volatilitatea acestuia este una scazuta in randul monedelor din Europa Centrala si de Est", considera analistii Erste.

Un alt argument impotriva deprecierii puternice a leului este finantarea stabila a deficitului de cont curent, investitiile straine directe si fondurile europene venite sub forma transferurilor de capital catre administratia publica acoperind peste 100% din deficitul extern.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, un curs de referinta de 4,5505 lei/euro, in usoara crestere fata de nivelul din sedinta precedenta si aproape de nivelul maxim din iunie 2013 atins miercuri, moneda romaneasca ramanand sub presiune, pe o conjunctura regionala, spun analistii.

La nivelul Europei Centrale si de Est, Erste anticipeaza ca zlotul polonez, coroana ceha si kuna croata vor inregistra performante mai bune decat forintul unguresc, leul si dinarul sarbesc.

"Evolutiile divergente ale monedelor din regiune vor continua in trimestrele urmatoare. Pana la sfarsitul anului, vom vedea ca trei monede vor deveni mai puternice fata de euro, iar trei vor fi mai slabe comparativ cu nivelul actual", se arata in analiza.

Citeste si Cum a ajuns euro atat de scump: Leul e incoltit din toate partile, si intern, si extern

Coroana are cel mai mare potential de crestere, dupa abandonarea plafonului de curs, probabil in luna aprilie, dar nivelul ridicat al plasamentelor pe termen lung in coroane care ar putea fi inchise ar putea limita cresterile si chiar sa provoace corectii mari.

Erste anticipeaza putin spatiu de apreciere, de pana la 1%, pentru zlot si kuna fata ...citeste mai departe despre "Euro va ajunge 4,62 lei, potrivit unei analize Erste" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#curs euro BNR , #Stiri Finantare