Expert BNR: Nu putem sustine propunerea legislativa privind repatrierea aurului

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 21:20
1080 citiri
Expert BNR: Nu putem sustine propunerea legislativa privind repatrierea aurului
Foto: Arhiva Pixabay

Adrian Dumitrescu, expert principal in cadrul Bancii Nationale (BNR), a declarat marti, in cadrul dezbaterilor din cadrul Comisiei de Buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, ca BNR nu poate sustine propunerea legislativa care prevede repatrierea a 91,5% din rezervele de aur din strainatate.

Expertul BNR a afirmat ca orice initiativa de modificare a legii de functionare a Bancii Nationale presupune consultarea obligatorie a Bancii Centrale Europene (BCE).

"Pozitia BNR este ca BNR nu poate sustine propunerea legislativa in discutie in forma adoptata in Senat si nici nu poate accepta integral propunerile de amendamente primite de la senatorul Serban Nicolae. Potrivit legislatiei europene, orice initiativa de modificare a legii 312 privind statutul BNR presupune consultarea obligatorie a Bancii Centrale Europene inaintea adoptarii propunerii legislative de catre Parlament, astfel incat avizul acestei institutii europene sa poata sa fie luat in considerare.

Potrivit BCE, atributia bancilor centrale privind detinerea si administrarea rezervelor oficiale ale statelor membre implica luarea unor decizii privind detinerea, pastrarea, dispunerea, negocierea si administrarea zilnica, precum si administrarea pe termen lung a rezervelor internationale.

BCE subliniaza ca bancile centrale nationale de bucura de independenta in ceea ce priveste toate actiunile legate de detinerea si administrarea rezervelor internationale", a declarat reprezentantul BNR.

"Tot BCE defineste detinerea si administrarea rezervelor oficiale statelor membre ca fiind o misiune fundamentala care urmeaza sa fie indeplinita de bancile centrale nationale care fac parte din sistemul european al bancilor centrale. Aceasta dispozitie al tratatului european impune pastrarea la banca centrala nationala a competentei de a lua decizii cu privire la utilizarea activelor bancilor centrale nationale", a completat Adrian Dumitrescu.

Comisia de Buget, finante si banci a Camerei Deputatilor a votat un raport favorabil, cu amendamente, pe proiectul legislativ initiat de Liviu Dragnea si Serban Nicolae, care prevede ca BNR sa repatrieze 91,5% din aurul depozitat de Romania in strainatate, cantarind 56 de tone.

Comisia a votat si un amendament prin care, in caz de situatie de criza care ar pune in pericol stabilitatea monetara, tinta de inflatie sau politicile macroeconomice, BNR informeaza Parlamentul si Guvernul in cel mult 20 de zile.

"Se pastreaza intentia initiala si se simplifica ...citeste mai departe despre "Expert BNR: Nu putem sustine propunerea legislativa privind repatrierea aurului" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#proiect rezerve aur Romania , #Stiri Finantare