Factual.ro: Guvernul, afirmatii false si manipulatoare cand a spus ca Iohannis lasa fara bani pensionarii, mamele si copiii

Sambata, 25 August 2018, ora 21:55
772 citiri

Comunicatul de vineri in care Guvernul spune ca, pentru ca presedintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru avizarea rectificarii bugetare abia in septembrie sunt puse in pericol veniturile pensionarilor, mamelor, copiilor, precum si accesul pacientilor la serviciile medicale, contine mai multe informatii false si manipulari.

Jurnalistii de la Factual.ro au disecat aceste informatii asumate de Guvern si a consultat legile pe care, daca Executivul le respecta, nu ajungea in aceasta situatie.

Asadar, prima chestiune verificata a fost cea tehnica privind adoptarea rectificarii. consultand legislatia se poate vedea ca CSAT-ul a fost convocat chiar la termen si Guvernul nu si-a facut corect calculele.

"Conform articolului 7 (2) al Legii 52/2003, anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile alin. (1), cu cel putin 30 de zile lucratoare inainte de supunerea spre avizare de catre autoritatile publice. Astfel, cel putin in conformitate cu aceasta lege, la momentul supunerii spre dezbatere publica pe 6 august 2018, Guvernul ar fi trebuit sa se ingrijeasca ca exista cel putin acele 30 de zile pana intra in circuitul de avizare.

Conform articolului 23 (2) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetara, intr-un an bugetar nu pot fi aprobate mai mult de doua rectificari bugetare si acestea nu pot fi promovate in primele 6 luni ale anului. Astfel, daca Guvernul ar fi vrut sa evite probleme cu platile din luna septembrie, ar fi putut publica proiectul rectificarii bugetare cu suficient timp inainte cat sa nu ajunga in al 12-lea ceas (proiectul putea fi aprobat oricand incepand cu 1 iulie) ", arata cei de la Factual.

Apoi, pensiile sunt platite din Bugetul Asigurarilor Sociale si nu din Bugetul de Stat. CSAT da aviz pentru bugetele institutiilor din sistemul de siguranta nationala, ale caror bugete sunt anexe la Bugetul de Stat. Asadar, avizul CSAT nu are nicio legatura cu proiectul de rectificare a Bugetului Asigurarilor Sociale. Sau in mod normal nu ar trebui, pentru ca ministrii PSD au lasat orice aparente deoparte. Astfel, ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a declarat vineri cu subiect si predicat "ca banii luati de la Servicii se duc la pensii".

Mai departe, Guvernul sustine ca are nevoie de rectificarea pentru a putea onora platile lunare pe motiv ca au crescut pensiile si numarul beneficiarilor de alocatii pentru copii, indemnizatii de crestere a copilului si stimu ...citeste mai departe despre "Factual.ro: Guvernul, afirmatii false si manipulatoare cand a spus ca Iohannis lasa fara bani pensionarii, mamele si copiii" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Dancila manipulare bani pensii salarii rectificare , #Stiri Finantare