Foamea de bani a Guvernului ne majoreaza rata la credit. Indicele ROBOR creste ca Fat-Frumos

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 13:36
1905 citiri
Foamea de bani a Guvernului ne majoreaza rata la credit. Indicele ROBOR creste ca Fat-Frumos
Foto: Arhiva Ziare.com

Indicele ROBOR la trei luni, de care depind direct creditele in lei, a facut, joi, un salt impresionant, crescand cu aproape 16% intr-o singura zi. Prin urmare, romanii vor plati rate mai mari la banci si asta doar din cauza Guvernului, care se imprumuta constant pentru a acoperi deficitul bugetar, spun specialistii.

Concret, indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila si care la inceputul acestui an era de 0,87%, iar la inceputul lunii septembrie la 0,92%, a crescut miercuri la 1,25% si a sarit joi la 1,46%, informeaza Banca Nationala, citata de Mediafax.

Este cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, conform datelor oficiale.

Totodata, indicele ROBOR la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, s-a majorat intr-o singura zi de la 1,35%, cat a fost cotat pe 27 septembrie, la 1,57%.

Specialistii spun ca acesta este efectul imprumuturilor luate de Guvernul PSD-ALDE.

"O explicatie pentru aceasta evolutie tine de faptul ca statul intervine in piata bancara si cere lichiditati pentru a acoperi deficitul bugetar. Pretul capitalului are aceasta reactie, este o reactie fireasca", a explicat profesorul de economie Cristian Paun, citat de Realitatea TV.

O pozitie similara a exprimat si Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"De semnalat ca aceasta crestere nu a fost una surprinzatoare, exista o asteptare in acest sens, dar intervine intr-o etapa in care au loc putine tranzactii. Aici sunt masuri strategice ale actorilor din piata bancara, iar aceste miscari strategice ii afecteaza in primul rand pe cei care au luat credite in lei.

In decembrie 2015, cei care au luat atunci un credit au luat cu dobanda de 1,04%, acum este 1,46%", a precizat Adrian Vasilescu.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#indice Robor crescut, #scumpire credite lei , #Stiri Finantare