Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul explica de ce s-a imprumutat in cateva luni 40% din cat a luat Romania de la FMI in plina criza

Guvernul explica de ce s-a imprumutat in cateva luni 40% din cat a luat Romania de la FMI in plina criza
Guvernul a transmis, miercuri, dupa aparitia informatiilor privind nivelul imprumuturilor contractate de la inceputul anului, care insumeaza 40% din cat a contractat Romania de la FMI in anul 2009, ca acesta este comparabil cu nivelul anilor trecuti, raportat la PIB, iar imprumuturile sunt facute pe termen lung, "la costuri reduse".

"Guvernul precizeaza ca nivelul imprumuturilor din primul trimestru al lui 2017, raportat la Produsul Intern Brut, este comparabil cu cel al anilor anteriori. Nevoia de finantare publica pentru 2017 este mai mica decat cea din 2016, dar fiecare guvern are propria strategie de atragere de finantare, care se bazeaza pe oportunitatile oferite de piata internationala si nationala", precizeaza Guvernul, intr-un comunicat de presa.

Potrivit Executivului, "este o practica uzuala, pentru multe state membre UE, sa contracteze imprumuturi pentru finantarea deficitului bugetar si pentru refinantarea altor imprumuturi ajunse la scadenta".

"Imprumuturile contractate acum de Guvern s-au facut pe termen lung, la costuri reduse (emisiunea de eurobonduri din data de 11.04.2017 a fost realizata, de altfel, la cel mai bun randament istoric pentru Romania). Sumele obtinute vor fi utilizate pentru proiecte de dezvoltare", se mai arata in comunicat, fara a se preciza despre ce este vorba.

Datoria externa a Romaniei, care include atat imprumuturile statului din strainatate, cat si datoriile entitatilor private, a crescut in primele doua luni din acest an cu 376 milioane euro fata de finalul anului trecut, la 92,753 miliarde euro, in special ca urmare a majorarii imprumuturilor pe termen scurt, potrivit datelor publicate joi de Banca Nationala a Romaniei.

FMI si-a imbunatatit ieri estimarile pe 2017 pentru economia romaneasca.

Totusi, calculele Guvernului raman mult mai optimiste si sunt contrazise si de Comisia Europeana: Deficitul va trece bine de 3%, cresterea economica va fi mai mica ...citeste mai departe despre "Guvernul explica de ce s-a imprumutat in cateva luni 40% din cat a luat Romania de la FMI in plina criza" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1609 ori
Citeste mai multe despreGuvern imprumuturi externe