Isarescu explica de ce dobanzile au crescut brusc: A avut loc si o colectare mai buna a impozitelor

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 20:17
911 citiri

Colectarea mai buna a impozitelor a dus la scaderea lichiditatilor din sistemul bancar, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, raspunzand la o intrebare cu privire la evolutia ROBOR.

"Sunt factori autonomi de evolutie ai lichiditatii in piata. Un exemplu este maniera in care sunt platite taxele, impozitele si sunt apoi platite de catre populatie si agenti economici, iar pe de alta parte sunt platite salariile, pensiile.

Taxele, impozitele sunt platite intre 20 si 30 ale lunii. Atunci banii firmelor si populatiei care exista in banci sunt absorbiti si merg in contul Trezoreriei statului, care se afla la Banca Nationala a Romaniei. Deci nu se plimba dintr-o banca in alta banca comerciala, vin la Banca Nationala a Romaniei.

Acest lucru echivaleaza cu o absorbtie de lichiditate. Dupa 5-6 ale lunii urmatoare, lichiditatea este injectata in piata.... Ce a intervenit in luna acesta o sa va surprinda: o performanta mai buna in colectarea impozitelor. S-a colectat mai mult decat ne-am fi asteptat. Nu stiu daca dansii s-au asteptat la acest lucru si atunci din banci a fost absorbita mai multa lichiditate", a spus Isarescu.

De asemenea, acesta a precizat ca au existat presiuni pe cursul de schimb, mentionand ca acestea au venit din partea miscarilor nerezidentilor.

In ceea ce priveste declaratia premierului conform careia cei de la BNR "au fost plecati de acasa", Isarescu a afirmat ca exista o sensibilitate legata de reactia populatiei.

"Acasa am fost, nu am fost la banca....Exista, si noi intelegem acest lucru, o sensibilitate legata de reactia populatiei care are credite, mai ales dupa evenimentele prin care am trecut, creditul in franci elvetieni si asa mai departe. Si este de inteles acest lucru si in acest diapazon am inteles si, sa spunem, reactia liderilor politici", a spus guvernatorul.

Intrebat despre intrevederea cu ministrul Finantelor, Isarescu a precizat ca s-a vazut cu conducerea executiva si a discutat "mai degraba probleme tehnice".

Guvernatorul a spus ca i se pare mai mult sau mai putin normala o miscare a dobanzilor in jurul ratei de politica monetara, in prezent de 1,75%, plus/minus un punct procentual.

Banca Nationala a efectuat, marti, o operatiune repo prin care a injectat in piata lichiditate 9,355 de miliarde de lei, pe sapte zile. Operatiunea anterioara de acest tip efectuata de BNR a avut loc pe 31 august 2015. Atunci banca centrala a injectat in piata 1,927 miliarde de lei pe sa ...citeste mai departe despre "Isarescu explica de ce dobanzile au crescut brusc: A avut loc si o colectare mai buna a impozitelor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
#Isarescu impozite lichiditati, #Isarescu politica monetara , #Stiri Finantare