Isarescu explica de ce e leul in picaj: Se contureaza o problema

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 12:54
1364 citiri
Isarescu explica de ce e leul in picaj: Se contureaza o problema
Foto: Digi 24

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a explicat joi de ce se depreciaza leul, aratand ca problema Romaniei fata de vecinii din regiune este la balanta de plati.

"Tendinta este spre depreciere, cu cifre mai mici, dar de durata mai mare. Presiunea pe depreciere vine din deteriorarea balantei comerciale, exporturile cresc cu 9%, importurile - cu 11%, cu 12%. Deficitul comercial - chiar astazi s-au anuntat datele - a ajuns la opt miliarde de euro, se contureaza o problema. Acoperirea importurilor cu exporturi este tot mai mica, si asta pune presiune pe curs.

Ne confruntam cu presiuni de depreciere pe leu, asa cum au si maghiarii si polonezii, singura moneda care s-a apreciat in zona fiind coroana ceha. Tendinta de depreciere a leului este mai de durata decat in cazul zlotului si forintului. Nu sunt cifre mari, dar aceasta tendinta este asociata cu situatia balantei de plati. Si, fata de polonezi si fata de unguri, Romania are o deteriorare a balantei de plati.

Avem importuri mai mari decat exporturile, iar viteza de crestere a importurilor o depaseste pe cea a exporturilor. Se contureaza o problema, chiar daca acest deficit e partial acoperit de intrari de capital si de fonduri europene. Ungurii sunt aproximativ pe echilibru cu balanta de plati, iar cehii sunt pe excedent", a explicat joi Isarescu la prezentarea Raportului trimestrial privind inflatia, potrivit Mediafax.

Guvernatorul BNR a mai aratat ca avem un excedent de cerere agregata, iar o alta problema este tensionarea pietei muncii.

"Increderea in economie este in crestere, ceea ce este un lucru foarte bun, dar aproape totul este pe seama consumatorilor", a mai spus seful BNR.

Intrebat ce mesaj are pentru romanii ingrijorati de evolutia cursului, avand in vedere ca joi, dupa ce Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta pentru modificarile la Codul Fiscal, euro a atins cel mai inalt nivel din ultimii 5 ani, Isarescu i-a indemnat pe jurnalisti sa faca astfel de comparatii tinand seama de context.

"Acum trebuie sa va ganditi ca comparatiile istorice pe care le faceti pe 4 ani, pe 5 ani trebuie sa le faceti intr-un context istoric ca s-au intamplat multe in 5 ani de zile. De ce nu comparati de exemplu cu alt an, de fiecare data putem sa luam un an care nu ne convine", le-a spus Isarescu jurnalistilor.

In ce priveste interventia BNR asupra cursului, guvernatorul a explicat ca trebuie rezolvata problema care duce la o astfel de evolutie.

"Daca e o problema de extindere de cont curent, tre ...citeste mai departe despre "Isarescu explica de ce e leul in picaj: Se contureaza o problema" pe Ziare.com

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Isarescu curs maxim euro, #Isarescu curs BNR problema exporturi , #Stiri Finantare