Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Nu ne-a trecut prin cap sa jucam aurul la pacanele, cum sugera un personaj

Isarescu: Nu ne-a trecut prin cap sa jucam aurul la pacanele, cum sugera un personaj
Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a vrut sa valorifice aurul din rezerva nationala prin operatiuni riscante, sa-l "joace la pacanele", asa cum a sugerat "un personaj", pentru ca aceasta ar fi implicat o forma de instrainare a acestuia, sustine Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a prezentat, vineri, un raport anual al institutiei.

La 31 mai 2018, rezerva de aur administrata de BNR s-a mentinut la 103,7 tone, iar valoarea totala a rezervelor internationale (valute plus aur) era de 36,842 miliarde de euro.

Potrivit unor discutii purtate in ultimele luni in media, BNR ar trebui sa valorifice mai eficient rezerva de aur. Isarescu insa considera ca asemenea operatiuni ar fi fost prea riscante si ar fi reprezentat o forma de instrainare a rezervei nationale.

"Plasarea aurului in operatiuni de arbitraj sau de tip speculativ ar implica un risc de contrapartida, iar acesta a crescut odata cu criza globala.

O eventuala valorificare, prin operatiuni, cum s-a sugerat in unele discutii in presa si in televiziuni, ar implica o forma de instrainare, chiar daca ar ramane depozitat la Banca Angliei. Noi, conducerea Bancii Nationale, nu am considerat ca, intr-o asemenea perioada, este bine sa avem asemenea operatiuni (...) . Nu ne-a trecut prin cap sa jucam aurul la pacanele, cum sugera un personaj", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul a subliniat ca, in perioadele de turbulente economica sau geopolitica, creditorii externi tind sa considere ca doar aurul din strainatate poate constitui o garantie reala pentru un eventual imprumut, avand certitudinea respectarii standardelor internationale de calitate si puritate.

Totodata, guvernatorul a precizat ca aurul pastrat de BNR la Banca Angliei este in permanenta aflat la dispozitia bancii centrale.

Citeste si BNR respinge acuzatiile Antena3: Aurul Romaniei e in siguranta la Banca Angliei

Ce spune despre nivelul dobanzii de politica monetara

In legatura cu nivelul dobanzii de politica monetara, Isarescu considera ca acesta a fost unul optim, iar un nivel mai ridicat ar fi incurajat intrarea de capitaluri speculative.

"S-a scris in presa ca am lasat dobanzile foarte jos, sub rata inflatiei, ca sa atragem populatia sa ia credite pentru ca apoi..., deci un fel de pacaleala. N-am facut-o noi, a facut-o toata lumea.

Noi chiar nu am avut dobanzi negative, nici la depozite, nici pe piata monetara. Dar inflatie negativa am avut. S-a ridicat intrebarea aceasta: de ce nu ati tinut dobanzile sus? Chiar daca am ...citeste mai departe despre "Isarescu: Nu ne-a trecut prin cap sa jucam aurul la pacanele, cum sugera un personaj" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 522 ori
Citeste mai multe despreIsarescu aur pacanele