Legea Pensiilor a fost modificata. Iata cum se va majora anual punctul de pensie

Marti, 09 Octombrie 2018, ora 18:01
1305 citiri
Legea Pensiilor a fost modificata. Iata cum se va majora anual punctul de pensie
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul Legii Pensiilor, care a intrat in august in dezbatere, a suferit cateva modificari, in urma discutiilor cu sindicatele, care s-au purtat recent in cadrul Consiliului National Tripartit (CNT) . Una dintre modificari se refera la majorarea Valorii Punctului de Referinta (VPR).

Surse din cadrul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale (MMJS) au precizat care sunt principalele modificari care s-au facut la Legea Pensiilor - act normativ care a intrat in dezbatere publica in luna august.

Astfel, in urma sedintei care a avut loc recent in cadrul CNT, reprezentantii MMJS si cei ai sindicatelor au convenit sa faca mai multe modificari.

Una dintre acestea se refera la Valoarea Punctului de Referinta (VPR) care se va majora si in functie de "cresterea reala a castigului salarial brut realizat".

Potrivit surselor, propunerea a fost preluata astfel: "Incepand cu anul 2022, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat".

O alta modificare se refera la comisionul de 0,5% pe care administratorii fondurilor de pensii trebuie sa-l achite catre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) . Proiectul Legii Pensiilor prevedea, inca din forma pusa in dezbatere publica, ca din 2021, administratorii Pilonului II de pensii sa plateasca un comision de 0,5% catre Casa de Pensii.

"In conditiile in care Casa Nationala de Pensii face toata operatiunea de colectare a banilor, de transfer, absolut totul, este normal sa ia macar 0,5% din acest procent de transfer, care este de 2,5%. Atentie, nu vor fi afectate pensiile celor care sunt la Pilonul II, acesta se ia din comision", explica, in luna august, Olguta Vasilescu.

Dupa dezbaterea publica, s-a solicitat sa se specifice clar in lege ca acest comision nu va fi suportat de salariat.

"Comisionul de 0,5% aplicat lunar asupra sumei totale ce face obiectul operatiunii financiare efectuata pentru fiecare fond de pensii administrat privat se suporta din veniturile administratorilor", se arata in modificarea proiectului.

De asemenea, potrivit surselor, o alta modificare se refera la reducerea varstei de pensionare pentru cei care muncesc in conditii deosbite. Astfel, pentru un an realizat in conditii deosebite, varsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat in conditii speciale varsta se reduce cu 6 luni.

O alta modificare prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pe ...citeste mai departe despre "Legea Pensiilor a fost modificata. Iata cum se va majora anual punctul de pensie" pe Ziare.com

Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Reducerea concediului de creștere a copilului sub 2 ani, cerută de OCDE. Cum stă România la beneficiile sociale pentru mame
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a emis un document prin care propune reducerea concediului de creștere a copilului, actul conținând de asemenea referințe la...
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
#indexare punct pensie, #majorare punct pensie, #legea pensiilor , #Stiri Finantare