Mario Draghi (BCE): Evolutiile economice raman "mai slabe decat ne-am asteptat"

Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 20:06
857 citiri
Mario Draghi (BCE): Evolutiile economice raman "mai slabe decat ne-am asteptat"
Foto: Arhiva Ziare.com

Evolutiile economice raman "mai slabe decat ne-am asteptat" deoarece incertitudinile economice - escaladarea razboiului comercial, cresterea mai lenta a PIB-ului global si efectele Brexitului - ameninta sa submineze increderea - a avertizat joi presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, transmit DPA, Reuters si AFP.

"Datele pe care le avem la dispozitie sunt mai slabe decat ne asteptam", a declarat seful BCE, adaugand ca este prea devreme sa spuna ce efect va avea sporirea incertitudinilor asupra politicii monetare.

"BCE s-a trezit la noua realitate a sporirii incertitudinilor si devine mai concilianta in acest proces", a apreciat economistul Carsten Brzeski de la ING Bank.

"Inca suntem la faza de evaluare si nu ne concentram prea mult pe politica monetara. Aceasta va ramane relaxata iar posibilitatea unei recesiuni este redusa. Avem toate mijloacele noastre la dispozitie", a afirmat Draghi dupa ce Banca Centrala Europeana a decis joi sa nu modifice dobanzile si sa mentina politica monetara ultra-relaxata.

Adresandu-se jurnalistilor dupa sedinta de politica monetara, Draghi a reafirmat ca ratele dobanzilor "vor ramane la nivelul actual cel putin pana in vara lui 2019", pentru a ne asigura ca preturile de consum sunt in linie cu tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana.

Obiectivul BCE este sa mentina cresterea preturilor in apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economica.

Datele publicate recent de Oficiul European de Statistica (Eurostat) indica faptul ca rata anuala a inflatiei a scazut in decembrie la 1,6% in zona euro, de la 1,9% luna precedenta. Este cel mai redus nivel din ultimele opt luni.

Soliditatea pietei fortei de munca si majorarea salariilor vor ajuta la cresterea inflatiei pe termen mediu, a apreciat seful BCE.

Dupa ani in care a sprijinit cresterea economiei zonei euro, BCE a incheiat recent schema sa de achizitii de active, in valoare de 2.600 miliarde de euro, si a apreciat ca ratele dobanzilor ar putea creste din vara anului viitor.

Decizia BCE de a retrage treptat masurile de stimulare face parte dintr-un trend global: marile banci centrale din intreaga lume isi inaspresc gradual politica monetara in urma redresarii economiei, inclusiv Rezerva Federala a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) si Banca Centrala a Japoniei (BoJ).

Intr-un comunicat de presa al BCE, institutia precizeaza ca, la sedinta care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a mentinut dobanda de politica ...citeste mai departe despre "Mario Draghi (BCE): Evolutiile economice raman "mai slabe decat ne-am asteptat"" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Draghi semnal alarma euro , #Stiri Finantare