O banca germana, anchetata pentru frauda fiscala de sute de milioane de euro

Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 22:17
981 citiri
O banca germana, anchetata pentru frauda fiscala de sute de milioane de euro
Foto: Arhiva Pixabay

Parchetul german ancheteaza cu privire la o frauda fiscala in valoare de "cateva sute de milioane de euro" - de origine bancara -, o prelungire a unui precedent urias scandal de frauda, scrie miercuri presa germana.

Mai multe persoane care au participat la aceasta escrocherie au acceptat sa stea de vorba cu Parchetul din Koln, insarcinat cu investigatiile vizand o banca germana, al carei nume nu a fost precizat de cotidianul Suddeutsche Zeitung si postul radioteleviziunii publice WDR, care au dezvaluit scandalul.

Contactat de AFP, Parchetul din Koln nu a dorit sa comenteze aceste informatii de presa.

Acest caz este o forma rafinata a dispozitivului cunoscut sub numele de "cum ex" - in care este vorba despre cumpararea si revanzarea unor actiuni in apropierea zilei platii dividendelor, atat de rapid incat administratia fiscala nu mai poate identifica adevaratul proprietar.

Acest "cum ex" ar fi costat Germania 7,2 miliarde de euro, 1,7 miliarde Danemarca si 201 milioane de euro Belgia.

In noua varianta dezvaluita miercuri, actori financiari au recurs la ADR - "American Depositary Receipts" -, care sunt drepturi negociabile emise de banci cu scopul de a permite intreprinderilor straine sa aiba o cotatie pe pietele americane.

Frauda consta in a emite ADR care nu reprezentau actiuni reale sau reprezentau actiuni doar in parte, iar apoi sa obtina un credit fiscal aferent dividendului.

Potrivit presei germane, "jandarmul" american al pietelor - SEC - le-a furnizat anchetatorilor germani elemente, dupa ce a aplicat mai multor banci amenzi in valoare totala de peste 173 de milioane de dolari.

Banca germana Deutsche Bank a fost sanctionata in Satatele Unite cu suma de 75 de milioane de dolari din cauza unei asemenea manipulari, care a avut loc in perioada 2011-2016, anul in care a oprit comercializarea acestor instrumente, potrivit Suddeutsche Zeitung.

Berlinul vrea ca bancherii sa fie mai usor concediati, pentru a atrage banci din Marea Britanie dupa Brexit

Pe de alta parte, Germania depune eforturi in vederea facilitarii concedierii marilor bancheri, in schimbul unor plati compensatorii, cu scopul de a face tara mai atractiva pentru banci care parasesc Londra dupa Brexit, relateaza The Associated Press.

Ministerul Finantelor a confirmat o dezvaluire Frankfurter Allgemeiner Zeitung (FAZ), potrivit careia un proiect de lege in acest sens este discutat in prezent in cadrul Guvernului.

Germania are reglementari mult mai restrictive ...citeste mai departe despre "O banca germana, anchetata pentru frauda fiscala de sute de milioane de euro" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#banca germana ancheta frauda fiscala , #Stiri Finantare