Oamenii de afaceri spun ca creditul cu dobanda zero promis de Guvernul Dancila e doar o himera. Iata de ce

Marti, 05 Iunie 2018, ora 13:43
1321 citiri
Oamenii de afaceri spun ca creditul cu dobanda zero promis de Guvernul Dancila e doar o himera. Iata de ce
Foto: Arhiva Ziare.com

Oamenii de afaceri spun ca programul "Investeste in tine" prin care Guvernul le promite romanilor cintre 16 si 55 de ani imprumuturi cu dobanda zero si garantate de stat e populist, subfinantat si, practic, imposibil de implementat.

In loc sa creeze himere de tipul "dam de toate pentru toti", statul ar trebui, in schimb, sa isi foloseasca banii pentru a investi in educatia tinerilor, asa cum reusesc sa faca atatea alte state europene, sustin aceiasi intreprinzatori.

In urma cu o saptamana, pe 29 mai, vicepremierul Viorel Stefan anunta ca Guvernul pregateste un program cu un buget de 1 miliard de lei intitulat "Investeste in tine". Prin intermediul acestuia, mai spunea vicepremierul, Cabinetul Dancila si-a propus sa imprumute pana la 8 milioane de romani, fara dobanda, cu bani pe care acestia sa ii poata investi, apoi, in dezvoltare personala.

Cu alte cuvinte, in functie de varsta, nevoi si aspiratii, cei 8 milioane de romani ar putea imprumuta de la stat pana la 60.000 lei (daca au intre 16 si 26 de ani) sau pana la 55.000 lei (daca au intre 26 si 55 de ani), pe care sa-i poate, apoi, cheltui intr-o multime de feluri.

Mai exact - potrivit proiectului gandit de Cabinetul Dancila - banii s-ar putea duce, intr-o singura transa sau in rate, printre altele, pe plata studiilor sau pe publicarea unor carti, pe achitarea de abonamente la teatru sau la sali de sport.

In plus, banii imprumutati cu dobanda zero de la stat ar mai putea fi folositi pentru cumpararea de medicamente nedecontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sau pentru plata unor operatii chirurgicale diverse nedecontate de stat. Nu in ultimul rand, romanii vor putea sa isi construiasca, sa isi cumpere sau sa isi renoveze locuinte cu banii imprumutati prin intermediul programului "Investeste in tine". Creditele ar urma sa fie garantate de stat in proportie de 80%.

Dupa ce a analizat cu atentie, vreme de o saptamana, informatiile Guvernului, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM) a ajuns la concluzia ca, desi suna frumos, proiectul prezentat de Cabinetul Dancila nu poate fi pus in practica in forma prezentata, din varii motive. Iata doar cateva dintre ele.

"Inainte de toate, vorbim despre finantare. S-a spus ca acest proiect va avea un buget de circa un miliard de lei si ca in cadrul sau vor putea fi creditati circa 8 milioane de romani.

La un calcul simplu, putem vedea ca, daca fiecare din cei 8 milioane de romani vizati de proi ...citeste mai departe despre "Oamenii de afaceri spun ca creditul cu dobanda zero promis de Guvernul Dancila e doar o himera. Iata de ce" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Indiferent că sunt de interior sau de exterior, cu geam sau fără, ușile de interior reprezintă un element definitoriu pentru siguranța și confortul casei tale. Când vine vorba despre...
#Investeste in tine credit fara dobanda, #credit Dancila dobanza zero, #IMM Florin Jianu credit guvern Dancila , #Stiri Finantare