Rambursarea cheltuielilor pentru proiecte finantate din fonduri structurale, in maxim 45 de zile

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 19:14
1949 citiri
Rambursarea cheltuielilor pentru proiecte finantate din fonduri structurale, in maxim 45 de zile

Autoritatile de management au obligatia ca in cel mult 45 de zile lucratoare sa proceseze cererile trimise de beneficiari pentru rambursarea cheltuielilor efectuate in implementarea proiectelor finantate din fonduri structurale si de coeziune, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate joi.

Aceasta masura este instituita la initiativa Ministerului Afacerilor Europene si a Ministerului de Finante printr-o ordonanta care modifica OUG 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta.

"Concomitent cu introducerea termenului maxim de 45 de zile pentru procesarea cererilor de rambursare, Ministerul Afacerilor Europene va coordona si procesul de simplificare a procedurilor de verificare a acestor cereri de rambursare, astfel incat termenul prevazut sa poata fi respectat. Aceasta simplificare constituie una dintre prioritatile noastre pentru 2012", a precizat ministrul afacerilor europene Leonard Orban.

Termenul de 45 de zile lucratoare se calculeaza de la data depunerii de catre beneficiar la autoritatea de management sau la organismul intermediar, dupa caz, a cererii de rambursare intocmite conform contractului/deciziei/ordinului de finantare.

Ordonanta prevede ca termenul de 45 de zile lucratoare poate fi intrerupt de cel mult doua ori, pentru perioade de pana lacinci zile lucratoare, pentru depunerea de catre beneficiar a unor documente aditionale sau pentru clarificari solicitate de autoritatea de management sau de organismul intermediar.

Nedepunerea de catre beneficiar a documentelor sau clarificarilor solicitate in termenul prevazut atrage respingerea, partiala sau totala, dupa caz, a cererii de rambursare.

Normele metodologice de aplicare ale ordonantei de urgenta se vor aproba prin hotarare de guvern pana la 30 aprilie 2012.

Pana in prezent, termenul maxim pentru solutionare a cererilor de rambursare nu era unitar, fiind stabilit prin proceduri si contracte de fiecare autoritate de management. Termenul era in jur de 60 de zile lucratoare.

De asemenea, anterior nu erau limitate nici numarul solicitarilor suplimentare din partea autoritatilor de management, nici timpul de raspuns al beneficiarilor, ceea ce ducea de multe ori la intarzieri in realizarea platilor pentru cheltuielile efectuate.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...