Raport FMI: Autoritatile romane ar trebui sa creasca salariile si pensiile

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 11:07
2097 citiri
Raport FMI: Autoritatile romane ar trebui sa creasca salariile si pensiile

Decizia autoritatilor de la Bucuresti de a tinti un deficit de 1,9% din PIB pe cash face foarte probabila atingerea tintei de deficit de 3% potrivit metodologiei UE, insa acest lucru va avea anumite consecinte, se arata in raportul elaborat de expertii FMI.

Potrivit FMI, inghetarea pensiilor si salariilor in 2012 va face bugetul mai constrangator, cu efecte negative asupra cererii interne si cresterii economice. Din acest motiv, stafful FMI recomanda ca autoritatile sa ia in considerare o crestere modesta a salariilor pentru angajatii in sectorul public si pensionari in cursul anului 2012, daca conditiile bugetare o permit.

In plus, dat fiind bugetul restrictiv, cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare devine si mai importanta.

De asemenea, stafful FMI considera ca in conditiile in care peste 80% din sistemul bancar este controlat de bancile straine (inclusiv din tarile din zona euro afectate de criza) Romania este deosebit de vulnerabila la cresterea incertitudinilor in sectorul bancar din Europa.

Efortul de stabilizare economica ar trebui accelerat

Desi rezerve de capital si lichiditate exista in sistem, autoritatile ar trebui sa-si accelereze eforturile pentru a asigura stabilitatea in viitor. O monitorizare sporita a sectorului bancar ar trebui insotita de planuri de rezerva pentru orice probleme bancare domestice precum si pentru posibila contagiune din zona euro. De asemenea, autoritatile trebuie sa ramana atente la orice dificultati in randul micilor banci locale.

In conditiile in care riscurile inflationiste sunt in continuare prezente, recenta decizie a BNR vizand reducere a dobanzii de referinta cu 25 puncte de baza ar putea sa fi fost prematura, sustine stafful FMI. Avand in vedere incertitudinile actuale, stafful sfatuieste BNR sa nu adopte noi masuri de relaxare a politicii monetare in lunile urmatoare, avand in vedere posibilele iesiri de capital si presiunile asupra cursului de schimb.

In ceea ce priveste operatiunile monetare, Banca centrala trebuie sa fie pregatita sa fie mai activa in furnizarea de lichiditate in sistemul bancar, in special pe piata interbancara.

Chiar daca dezechilibrele fiscale si externe sunt in prezent mult mai mici decat la debutul crize in 2008, si in conditiile in care exista deja sprijin de la FMI si UE, Romania este mult mai bine pregatita pentru a raspunde la riscuri decat anterior. In cazul in care criza va implica o scadere brusca a finantarii externe, Romania ar puea fi fortata sa recurga la acordul preventiv cu Fondul si cu UE, in timp ce flexibilitatea cursului de schimb cumulata cu folosirea rezervelor internationale ar trebui sa ajute la acoperirea fluxurilor de finantare.

De asemenea, dificultati majore in sistemul bancar din Europa ar necesita un raspuns ferm din partea BNR pentru a contracara implicatiile pentru sistemul bancar domestic, cu posibil sprijin financiar din partea autoritatilor.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#marire salarii pensii, #raport FMI Romania, #sfaturi FMI , #Stiri Finantare